Унгария наложи вето на пакета от помощи на ЕС за Украйна - 18 милиарда евро

Pan.bg 08 дек 2022 | 18:40 views (536) commentaries(0)
img
pan.bg

Будапеща блокира макрофинансовата помощ за Украйна за 2023 г. в Съвета на финансовите министри на ЕС. Шефът на германското финансово министерство го нарече опортюнизъм.

Унгария във вторник, 6 декември, блокира пакета от помощи на ЕС за Украйна за 2023 г. в размер на 18 милиарда евро. Това след заседание на Съвета на министрите на финансите на страните от ЕС в Брюксел, съобщи ръководителят на Министерството на финансите на Германия Кристиан Линднер (Christian Lindner).

"Жалко е, че днес не приехме решение за необходимата финансова помощ за Украйна, че не можем да изразим нашата солидарност с нея финансово. За това е отговорна Унгария", каза той.

Сега Съветът на ЕС е изправен пред задачата да постигне споразумение възможно най-скоро, за да може да използва необходимите средства за подпомагане на Украйна, за което 26 страни членки вече са съгласували с Европейската комисия, каза Линднер.

По отношение на Унгария, държавите от ЕС поискаха от Европейската комисия да оцени текущите събития в тази страна от гледна точка на върховенството на закона. "Въпросът за върховенството на закона и нашите общи европейски ценности е от голямо значение за вътрешният и външният авторитет на ЕС. Не трябва да има отстъпки поради опортюнизъм", подчерта германският финансов министър.

Будапеща изпълни заплахата си да се противопостави на финансовата подкрепа на Украйна на среща на финансовите министри на ЕС в Брюксел. Това е една от няколкото инициативи на ЕС, наложени от Унгария, тъй като е изправена пред замразяване на 13 милиарда евро фондове от ЕС поради корупция и недостатъчно прилагане на независимостта на съдебната система.

Страните от ЕС имат срок до 19 декември да подкрепят, отхвърлят или променят съдържанието на предложението на Европейската комисия за предоставяне на финансова помощ на Украйна в размер на 18 милиарда евро.

Източник: dw.com Снимка: static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка