ISW: Какво иска да покаже Путин с посещението си в окупирания Мариупол

Pan.bg 20 мар 2023 | 07:14 views (522) commentaries(0)
img
пан.бгАнализатори обясниха какво е искал да покаже Путин с посещението си в окупирания Мариупол
Олга Хлущенко — понеделник, 20 март 2023 г., 05:34

Анализатори обясниха какво е искал да покаже Путин с посещението си в окупирания Мариупол
Путин, снимка от Getty Images

Институтът за изследване на войната (ISW) предполага, че с посещението си в окупирания Мариупол руският президент Владимир Путин се е опитал да се представи като лидер, участващ във военни действия, и да отговори на заповедта за арест на МНС за военни престъпления.

Източник: ISW

Буквално: „Путин използва първото си посещение в новоокупирана Украйна, за да се представи като военен, на фона на реакцията в руските националистически медии заради опасенията от евентуално бъдещо украинско контранастъпление в Южна Украйна.“

Подробности: Експерти предполагат, че президентът на Руската федерация е посетил окупирания Мариупол на 19 март, вероятно за да създаде образ на неуязвимост и да продължи опитите си да се представи като лидер, участващ във военни действия.

Путин вероятно е избрал да посети Мариупол, защото градът, превзет от май 2022 г., е далеч от фронтовата линия, където руските войски и окупационни служители вече са наложили строги мерки за сигурност.

Той също така вероятно е възнамерявал да отговори на заповед на Международния наказателен съд за ареста му за участие във военни престъпления, свързани с депортирането на украински деца, най-малко 1000 от които руски служители депортираха само от Мариупол.

Руският диктатор вероятно се е опитал да представи ролята си в депортирането на деца и унищожаването на Мариупол като неподпадащи под юрисдикцията на международната общност, а себе си като защитен от украинската армия.


„Посещението на Путин в Мариупол вероятно също имаше за цел да успокои дългогодишния и широко разпространен страх от възможно украинско контранастъпление в южната част на Украйна“, се казва в доклада на института.
източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка