Акар и Шойгу обсъдиха ситуацията в Украйна и Сирия

Pan.bg 22 мар 2023 | 21:02 views (503) commentaries(0)
img
pan.bg

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар проведе телефонен разговор с руския си колега Сергей Шойгу. Това съобщиха от пресслужбата на турското военно ведомство.

Обсъдени бяха ситуацията в Украйна, доставките на зърно през черноморския коридор, както и ситуацията в Северна Сирия.

Хулуси Акар изрази задоволство от сътрудничеството за разширяване на инициативата за зърно. Ръководителят на ведомството отбеляза, че зърнената сделка до голяма степен е допринесла за разрешаването на световната продоволствена криза. Турският министър подчерта важността на непрекъснатите доставки на зърно.

Той увери, че Турция ще продължи да допринася за осигуряването на мира и достъпа до хуманитарна помощ в региона.

Позовавайки се на ситуацията в Северна Сирия, Акар каза, че единствената цел на Турция в региона е да се бори с тероризма, да гарантира сигурността на своите граници и граждани и да предотврати нови хуманитарни катастрофи.

Ръководителят на турското министерство на отбраната изрази увереност, че започналите преговори под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин ще допринесат значително за мира и стабилността в Сирия и региона като цяло. По думите му продължаването на този процес е от голямо значение.

Хулуси Акар изрази и благодарност към руската страна за подкрепата и солидарността във връзка с разрушителните земетресения в Турция.

Източник: aa.com.tr Снимка: cdnuploads.aa.com.tr

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0