Германия и Северна Македония подкрепиха заповедта за арест на Путин

Pan.bg 23 мар 2023 | 22:57 views (371) commentaries(0)
img
pan.bg

Германският външен министър Аналена Бербок, заедно със своя колега от Северна Македония Буяр Османи, подкрепиха заповедта за арест, издадена от Международния съд в Хага (МНС) за ареста на руския президент Владимир Путин, съобщава dpa в четвъртък, 23 март.

"Никой не може да бъде над Устава на ООН, никой не може да бъде над международното хуманитарно право, никой не може да извършва военни престъпления, престъпления срещу човечеството безнаказано", каза Бърбок по време на посещение в Скопие. „Ето защо ние сега подкрепяме Международния наказателен съд относно заповедта за арест“, добави тя.

По-рано същата оценка направи германският канцлер Олаф Шолц. "Никой не може да стои над правата и закона", каза той.

Бърбок каза, че Германия напълно подкрепя Международния наказателен съд, който е създаден, за да гарантира, че военните престъпления няма да останат ненаказани. „Понякога отнема време, понякога десетилетия“, каза Барбок.

Османи припомни още, че Северна Македония от самото начало на войната осъди нахлуването на Русия в Украйна и се присъедини към всички пакети от санкции на ЕС. "Всички нарушители ще бъдат подведени под отговорност", подчерта Османи.

МНС издаде заповеди за арест на Путин, както и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова на 17 март. Съдът каза, че те са "предполагаемо отговорни за военни престъпления", свързани с незаконното депортиране на деца от Украйна.

Кремъл нарече решението на МНС "възмутително", като припомни, че Русия не признава юрисдикцията на този съд. Руското външно министерство заяви, че заповедта "няма значение". Самият Путин не коментира решението на МНС, Львова-Белова твърди, че не разбира защо е издадена заповедта.

Източник: DW Снимка: Petr Stojanovski / DW

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0