Министърът на отбраната: България следва общата политика на ЕС и не прави нищо по-различно

Pan.bg 28 мар 2023 | 11:45 views (332) commentaries(0)
img
pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: armymedia.bg

Спирдон Спирдонов

Няма как в момента да сключим договор за придобиване на 155-милиметрови снаряди, нямаме нужда от тях, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в отговор на въпрос на журналисти след церемонията по валидиране на пощенска марка по повод 110 години от Балканските войни. Не разполагаме с такива системи на въоръжение, допълни той. По отношение на предоставянето на 1 милион брой боеприпаси за Украйна, министърът посочи, че те трябва да излязат като наличност от някои складове. В Българската армия нямаме такива снаряди и няма как да бъдат предоставени на Украйна, каза още той. На по-късен етап след модернизиране на артилерията ни, може да придобиваме и снаряди с такъв калибър. България следва общата политика на ЕС и не прави нищо по-различно от нея, каза министър Стоянов.

МО предоставя боеприпаси на ВМЗ - Сопот, съгласно т. 7 от решението на Народното събрание за оказване на подкрепа на Украйна, стана ясно от думите на министъра. Въпросът бе във връзка с договора за обновяване на боеприпаси за около 347 млн. лв. В решението ясно е записано, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от Българската армия. Това сме и направили, предоставили сме мунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ ЕАД, каза министърът. Решение на самите фирми е с кого и как ще търгуват, но при спазване законите, обясни той. Тоест няма как това да стане без да има решение на комисията към Министерството на икономиката.

Въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът не стихва, а се задълбочава, отбеляза министърът. Изнасянето на по-предни позиции на ядрено оръжие в никакъв случай не води до решаване на конфликта, напротив – задълбочава го, отговори той на друг въпрос за оценката му по повод плановете на Русия за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. "Изостря се обстановката, но все пак моята оценка е, че към момента няма заплаха от неговото използване", добави той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка