ШОС се попълни с Иран и вече представлява 42,4% от населението на света

Pan.bg 08 юли 2023 | 21:03 views (740) commentaries(0)
img pan.bg

Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС, съюз от евразийски държави) обединява държави, представляващи 42,4% от населението на света. Сега тази асоциация се попълни и с Иран. Този факт съобщава The Moscow Post.

На последното заседание ШОС официално обяви за влизане в обединението с Иран. Ебрахим Раиси (президент на тази страна) изрази своята благодарност за приемането му в алианса. Той, според него, е разрастваща се организация с огромен потенциал. ШОС, според политика, играе водеща роля в развитието на съвместната работа между страните-членки. Това е важно за Иран. Факт е, че това е страна изгнаник, която е приета в много малък брой съюзи.

Страните от ШОС заемат 26,7% от сушата на Земята. Брутният вътрешен продукт, според приблизителното равенство на покупателната способност на тези държави, е 36% от световния. Те представляват 49% от световното производство на пшенично зърно и 54% от реколтата от ориз. Общите запаси от черно злато и синьо гориво надхвърлят 22,6% и 43,8% от световните. Делът в производството на алуминий надхвърля 69%, а в световното производство на жълт метал - 30%.

Търговията на Руската федерация със страните-членки на асоциацията се е увеличила с 37% през миналата година. Тя достигна рекордните 263 милиарда долара. През януари-април на текущата година са добавени още 35%.

Срещата на страните от ШОС, според западни медии, е предоставила на Кремъл трибуна, за да демонстрира, че ръководството на държавата държи ситуацията под контрол. Срещата позволи на Москва и Пекин да разширят състава на ШОС чрез приемането на Техеран в него и очакваното включване на Минск.

Нарендра Моди (главен министър на Индия) каза, че страната му гледа на този съюз не като на разширено съседство, а като на голямо семейство. Темата на водената от Индия среща на върха е „На път към сигурна ШОС“.

Източник: FBM.ru Снимка: fbm.ru

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка