Лула да Силва: Путин не е под заплаха от арест в Бразилия

Pan.bg 10 сеп 2023 | 17:18 views (555) commentaries(0)
img
pan.bg

Президентът на Бразилия заяви, че ще покани Владимир Путин на срещата на G20 в Рио де Жанейро през 2024 г. и увери в безопасността на неговото пристигане. Бразилия е една от страните участник по Римския статут.

Руският президент Владимир Путин, въпреки издадената от Международния наказателен съд (МНС) в Хага заповед за арест, не е застрашен от задържане по време на евентуално посещение в Бразилия, заяви бразилският му колега Лула да Силва. „Ако все още съм бразилски президент и той дойде в Бразилия, той при никакви обстоятелства няма да бъде арестуван“, каза да Силва в интервю за новинарския портал Firstpost по време на срещата на върха на G20 в Ню Делхи в събота, 9 септември.

Лула да Силва каза, че възнамерява да покани руския президент на следващата среща на G20, която ще се проведе в Рио де Жанейро през 2024 г. "Ние обичаме мира и искаме да се отнасяме добре с хората. Затова вярвам, че Путин може да дойде безопасно в Бразилия", добави бразилският лидер.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин на 17 март. Путин се смята за замесен в незаконното прехвърляне на деца от окупираните региони на Украйна в Русия. След това решение на МНС Южна Африка се сблъска с проблема с евентуалното пристигане на Путин по време на организирането на срещата на върха на БРИКС в края на август, тъй като тази страна е участник по Римския статут и в случай на пристигане на Путин на нейна територия е задължен да го задържи по заповед на МНС.

През пролетта президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса обяви, че управляващата партия е решила да оттегли страната от МНС. Още на следващия ден обаче южноафриканската администрация нарече думите на Рамафоса грешни. В резултат на това южноафриканските власти препоръчаха на Путин да не идва на срещата на върха и да участва в нея онлайн. В резултат на това Русия беше представена на срещата на БРИКС от външния министър Сергей Лавров, а Путин се обърна към участниците чрез видеовръзка. Руският президент също не дойде на срещата на G20 в Индия на 9-10 септември.

Бразилия е една от 123-те държави в света, които са ратифицирали Римския статут и затова е задължена да спазва решенията на МНС.

Източник: DW Снимка: AFP

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка