Китай е против налагането на своите ценности на света

Pan.bg 26 сеп 2023 | 10:00 views (310) commentaries(0)
img
pan.bg

Китайският външен министър и ръководител на канцеларията на Комисията на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай Ван И каза, че Пекин се противопоставя на налагането на неговите ценности на други държави. Той отбеляза, че Китай също така има негативно отношение към популяризирането на темата за противопоставянето на демокрацията и авторитаризма. Това съобщава ТАСС.

„Ние се противопоставяме на шума около т. нар. конфронтация между два принципа – демокрация и авторитаризъм и срещу налагането на нашите ценности и модели на другите“, каза той.

Цивилизациите не могат да се делят на добри и лоши, трябва да се изграждат мирни и хармонични отношения с представители на всички култури и традиции, отбеляза Ван И на брифинг по повод издаването на книгата „Глобална общност за съвместно бъдеще: предложенията и действия на Китай“, който очертава позицията на Пекин по проблемите на глобалното развитие.

Преди това ръководителят на китайското министерство на външните работи Ван И заяви, че Пекин се противопоставя на произволното разширяване на военните блокове, което се отразява негативно на сигурността на други държави.

Според него, необходимо е да се създаде благоприятна среда за сигурността на всички. Той предложи взаимно зачитане на законните опасения в областта на сигурността, противопоставяне на неразрешеното разширяване на военни блокове и притискане на пространството за сигурност около други държави.

По-рано Китай предложи вариант за разрешаване на руско-украинския конфликт.

Източник: gazeta.ru Снимка: newsbel.by / 455811.selcdn.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0