Шефът на Европейския парламент призова за промени в ЕС, за да се подготви присъединяването на Украйна

Pan.bg 27 сеп 2023 | 05:21 views (398) commentaries(0)
img
пан.бг
Шефът на Европейския парламент призова за промени в ЕС, за да се подготви присъединяването на Украйна
"Европейска правда", "Украинска правда" — вторник, 26 септември 2023 г., 22:14 ч.

Снимка - Getty Images

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола подкрепя промените в Европейския съюз, свързани с подготовката за приемане на нови членове в бъдеще, преди всичко Украйна.

Източник: "Европейска истина" с позоваване на интервю на Мецола за The Guardian

Подробности: Шефката на Европейския парламент каза, че очаква началото на официалните преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз до Коледа. „Ако се движат бързо, ние трябва да изравним тази скорост“, обясни тя.

Според Мецола забавянето на разширяването на ЕС само ще подхрани национализма и крайнодесните сили.

"Това засилва крайностите на политическия спектър, евроскептицизма. Кампании в страните кандидатки за присъединяване се водят и се губят или печелят на базата на мечтата и надеждата за ЕС", смята председателят на Европейския парламент.

Във връзка с бъдещото разширяване на ЕС тя призова за промени в асоциацията, за да бъде подготвена за приемането на нови членове. Освен всичко друго, кандидатите за членство трябва да имат достъп до определени предимства на членството, като безплатен роуминг или премахване на търговските бариери.


„От години казваме, че Украйна не може да бъде свързана с европейската енергийна мрежа. Веднага след като войната започна, ни отне няколко дни да го направим. В крайна сметка това винаги е зависело от политическата воля“, даде Мецола пример.

През юни 2022 г. Украйна стана кандидат за членство в Европейския съюз и получи седем препоръки от Европейската комисия, изпълнението на които би потвърдило този статут.

Вицепремиерът Олга Стефанишина по-рано заяви, че Украйна няма да изпълни 100% от всичките седем критерия на Европейската комисия до октомври, но преговорите за присъединяване към Европейския съюз все пак ще започнат.

Вицепремиерът също така изрази увереност, че Украйна действително ще бъде готова за членство в ЕС през следващите две години, а преди да влезе в НАТО дори по-раноизточник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0