/ВИДЕО/ Трюдо: Извинение към Зеленски за почитането на есесовец е изпратено по дипломатически канали

Pan.bg 28 сеп 2023 | 09:07 views (336) commentaries(0)
img
pan.bg

В Канада се извиниха на Киев за почитането на нацист.

Канадският премиер Джъстин Трюдо, под натиска на местната опозиция, в крайна сметка публично призна, че е изпратил извинение по дипломатически канали на Владимир Зеленски във връзка с почитането в парламента на 22 септември на украинския нацист Ярослав Хунка (Гунка), който е служил по време на Втората световна война сред украинските наказатели. Трюдо говори на поредното заседание на народните представители.

„Преди няколко дни изпратихме нашите извинения на президента Зеленски и украинския народ по дипломатически канали. Всички признахме, че това беше сериозна грешка от страна на бившия председател на парламента“, каза Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада.

По-рано политикът избегна директен отговор на въпроса за извинението, като каза, че „през последните няколко дни“ канадските власти многократно са изразили солидарност с президента на Украйна. Премиерът на страната игнорира исканията на опозицията да се извини публично директно в парламента. Според Джъстин Трюдо, вината за почитането на нацист в парламента е единствено на председателя на Камарата на общините Антъни Рот, който на 26 септември реши да подаде оставка.

Канада е разстроена от скандала, но това няма да повлияе на помощта за Киев.Източник: piter.tv Снимка: kub.media / mf.b37mrtl.ru Видео: YouTube / National Post

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0