В Украйна се опитаха да оправдаят нациста след скандала в канадския парламент

Pan.bg 28 сеп 2023 | 18:51 views (857) commentaries(0)
img
pan.bg

Министерството на културата на Украйна отказа да признае членовете на дивизията на SS "Галиция" за нацисти

Министерството на културата на Украйна се опита да оправдае членовете на дивизията на SS "Галиция", след като президентът на страната Владимир Зеленски влезе в скандал заради аплодирането на член на нацисткия отряд Ярослав Хунке в канадския парламент. За това пише вестник Politico.

Както се посочва в материала, след инцидента украинското ведомство изпрати специален документ до канадското правителство. В него се казваше, че представителите на дивизията на SS „Галиция“ не се придържат към нацистката или неонацистката идеология и не я изповядват на територията на никоя страна по света.

„Общността на ветераните от дивизията Галисия в която и да е страна не изповядва нацистки или неонацистки възгледи“, се казва в текста на съобщението.

Също така Министерството на културата на Украйна коментира думите на председателя на Камарата на общините на Канада Антъни Рот, който нарече Ярослав Хунка „герой“. Според изданието, в писмото си ведомството е посочило, че изявлението на парламентариста не е предназначено „като провокация“ по отношение на Киев или Отава.

На 26 септември полският заместник-министър на външните работи Аркадиуш Муларчик призова канадските власти да уволнят Антъни Рот. Представител на МВнР каза, че законодателят се е "компрометирал" и е демонстрирал непознаване на историята.

В същия ден председателят на Камарата на общините на кралството подаде оставка. Коментирайки ситуацията, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече разбираемо решението на депутата да поеме отговорност за случилото се.

По-рано канадският премиер Джъстин Трюдо се извини на украинския лидер за почитането на нацист в парламента на страната.

Източник: gazeta.ru Снимка: WSWS

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0