Сеймът на Латвия одобри забраната на руския език в обществените медии

Pan.bg 29 сеп 2023 | 06:54 views (416) commentaries(0)
img
pan.bg

Латвийските депутати подкрепиха новата концепция за национална сигурност, една от точките на която предвижда забрана на руския език в държавните медии от 2026 г.

Депутатите от сейма на Латвия одобриха проекта за концепция за национална сигурност, една от точките на която предвижда закриването на латвийските обществени медии на руски език. За това пише порталът Delfi в четвъртък, 28 септември - https://rus.delfi.lv/57860/latvia/55981828/obshchestvennye-smi-na-russkom-zakroyut-k-2026-godu-seym-odobril-proekt-koncepcii-nacbezopasnosti

За проекта гласуваха 68 народни представители, против бяха 10 депутати. Един от разделите на концепцията, която беше подкрепена от парламента на страната, гласи, че от 2026 г. ще бъде модерно обществените медии да излизат само на латвийски или други езици на ЕС, Европейското икономическо пространство и езиците ​на страните кандидатки за присъединяване към ЕС.

„Държавата, спирайки финансирането на съдържание на руски език, ще завърши процеса на създаване на единно информационно пространство. От своя страна, съдържанието на руски език в комерсиалните медии за частни средства ще продължи да присъства“, Delfi цитира текста на концепцията.

Латвийското радио и Латвийската телевизия (LTV) по-рано се противопоставиха на концепцията за забрана на създаване на рускоезично съдържание в обществените медии, включена в проектоконцепцията. LTV нарече подобно предложение "късогледо" и диаметрално противоположно на заявената цел - укрепване на сигурността на информационното пространство, пише Delfi.

Съветът за обществени електронни медии (SEPLP) също призова властите да се откажат от забраната, като подчерта, че е необходимо висококачествено съдържание на руски, за да достигне до рускоезичните хора, живеещи в страната, „с цел да се засили чувството за принадлежност към Латвия.

Източник: DW Снимка: Seimas / api.delfi.lv

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка