Екс-генерален секретар на НАТО представи план за присъединяване на Украйна към алианса

Pan.bg 19 ное 2023 | 10:33 views (355) commentaries(0)
img
pan.bg

По мнение на Андерс Фог Расмусен, членството на Украйна в НАТО без териториите, окупирани от Русия, би намалило риска от пряк конфликт между алианса и Руската федерация и би възпряло Москва от нови атаки срещу Украйна.

НАТО трябва да покани Украйна да се присъедини към Северноатлантическия алианс без украинските територии на юг и изток, окупирани от Русия, смята бившият генерален секретар на организацията Андерс Фог Расмусен. Присъединяването на Украйна към НАТО в границите, контролирани от Киев, ще намали риска от открит конфликт между Русия и алианса, обясни гледната си точка Расмусен в интервю за британския вестник Guardian в събота, 11 ноември.

Частичното присъединяване на Украйна към Северноатлантическия алианс и свързаният с това ангажимент на партньорите от блока да предоставят помощ „би възпряло Русия да атакува украинската територия в рамките на НАТО“ и по този начин би позволило на украинските въоръжени сили да се съсредоточат върху фронтови битки далеч от центъра на държава, смята бившият генерален секретар на НАТО.

„Дойде време да поканим Украйна в НАТО“

Тази стъпка няма да означава замразяване на конфликта между руската държава-агресор и Украйна, подчерта Расмусен. Москва трябва да разбере, че Украйна не може да бъде задържана от влизането в алианса, убеден е бившият генерален секретар на НАТО. "Настъпи моментът да направим следващата стъпка и да поканим Украйна да се присъедини към НАТО. Имаме нужда от нова европейска архитектура за сигурност, която поставя Украйна в центъра на НАТО", каза Расмусен. Въоръжените сили на Украйна, като най-закалената в битки армия в Европа, също така дават предимства на съюзниците, особено в това, че страната може да служи като опора срещу агресивна Русия, каза Расмусен.

Различни експерти и политици от алианса отдавна предупреждават срещу приемането на Украйна в НАТО в настоящата фаза на войната с Русия. Те аргументират позицията си с факта, че присъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс би означавало възможност НАТО да влезе във войната в съответствие с член 5 от Северноатлантическия договор.

Според този документ, партньорите в алианса се задължават да предоставят помощ в случай на въоръжено нападение срещу един или повече от тях. Ако Украйна се откаже от част от територията си, това би означавало, че съюзниците от НАТО ще трябва да оказват помощ на страната само в случай на ново руско нападение.

Източник: DW Снимка: api.delfi.lv / EPA/Scanpix/LETA

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка