Гърция и Турция подписаха декларация за приятелство и добросъседство

Pan.bg 07 дек 2023 | 16:25 views (367) commentaries(0)
img
пан.бгГърция и Турция подписаха декларация за приятелство и добросъседство
"Европейска правда", "Украинска правда" — четвъртък, 7 декември 2023 г., 15:42 ч.

снимка: сайтът на Ердоган

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписаха на 7 декември в Атина декларация за приятелство и добросъседство като нова стъпка в нормализирането на отношенията.

Източник: "Европейска истина", текстът на документа е публикуван от гръцкото издание Kathimerini

Подробности: Гърция и Турция признават, че задълбочаването на сътрудничеството между страните ще допринесе за просперитета в региона в полза както на гръцкото, така и на турското общество, и декларират намеренията си да засилят двустранното сътрудничество и да засилят взаимните посещения.

И двете страни обещават да се въздържат от изявления и стъпки, които биха могли да навредят на мира и стабилността в региона, и че в случай на спорове ще се опитат да ги разрешат чрез преки консултации или други средства чрез взаимно разрешаване, както е предвидено в Хартата на ООН. .

„Атинската декларация“ няма статут на правно обвързващо споразумение.

Посещението на Ердоган в Атина за подписване на документа беше първото му посещение в Гърция от шест години насам.

Напрежението между страните, които са членки на НАТО, многократно се разгаряше през последните години поради териториалните спорове в Средиземно море и въпроса за Кипър, който е частично окупиран от турските сили. Понякога те водеха до конкретни заплахи към Атина от Анкара.

След преизбирането на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис през лятото на тази година, лидерите говориха за намерението си да възобновят отношенията.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0