В САЩ: Ако през 2024 г. РФ не започне приемливи за Киев преговори ще се изправи срещу по-силна Украйна

Pan.bg 08 дек 2023 | 11:20 views (1727) commentaries(0)
img
pan.bg

Джонатан Фейнър, главен заместник-помощник на президента на Съединените щати по националната сигурност, твърди, че Вашингтон не подкрепя удари по руска територия

Съединените щати се опитват да гарантират, че Русия ще трябва да преговаря за урегулиране на Украйна в края на 2024 г. при изгодни за Киев условия. Това в четвъртък съобщи Джонатан Фейнър първи заместник-помощник на президента по националната сигурност.

„Бихме искали в края на следващата година украинците да бъдат в позиции, в които Русия ще трябва да вземе решение: или те (руснаците – бел. ТАСС) трябва да седнат на масата за преговори при условия, приемливи за Украйна и основани на Устава на ООН, диктуващ суверенитета и териториалната цялост на Украйна, цялата територия на Украйна, или те ще се изправят срещу по-силна Украйна, опираща се на по-силна промишлена база в Съединените щати и Европа и в рамките на Украйна, и също така по-способна да предприеме ново настъпление", каза говорителят на Белия дом, говорейки на форума на института Аспен.

От обясненията му излиза, че под промишлена база той има предвид американския, европейския и украинския военно-промишлен комплекс (ВПК). "Тъй като след 2024 г. ще увеличим производството на нашата военна промишлена база, ние работим с украинците, включително на конференция тази седмица във Вашингтон, за увеличаване на производството на тяхната военна промишлена база. Европейските съюзници на Съединените щати правят същото. И след година и половина ще се окажем на много по-здрава основа от сега”, смята съветникът на американския лидер.

"Това е много труден стратегически избор. Не знам какво в крайна сметка ще решат руснаците. Но ние бихме искали да им създадем такава дилема", каза Файнер.

В същото време той твърди, че Вашингтон не подкрепя украинските удари на руска територия. "Ние имаме политика и го казахме много ясно: ние не подкрепяме, не осигуряваме украински удари вътре в Русия. Също така не смятаме, че това играе ключова роля по отношение на тях (украинците - бел. ТАСС). да бъдат успешни на бойното поле", каза Файнер.

Източник: ТАСС Снимка: comments.ua

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка