Орбан заяви за невъзможност Украйна да бъде приета в ЕС заради нивото на корупция

Pan.bg 08 дек 2023 | 17:32 views (355) commentaries(0)
img
pan.bg

Орбан: Украйна не може да бъде в ЕС, тъй като е най-корумпираната държава в света.

Европейският съюз (ЕС) не е готов и не може да приеме Украйна в общността по няколко причини, но най-важната от тях е, че тя е една от най-корумпираните страни в света. Това заяви на 8 декември унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за списание Le Point.

Политикът каза, че не възнамерява да допринася за „лошото решение“ на ЕС за Украйна. В същото време той отбеляза, че нито самите украинци вече са готови да станат членове на Европейския съюз, нито европейците ги виждат като пълноправни членове на общността.

„Ние знаем точно какво се случва в Украйна. Докладът на Европейската комисия, че четири от седемте предварителни условия вече са изпълнени, е просто лъжа. Известно е, че Украйна е една от най-корумпираните страни в света. Това е просто някаква шега! Не можем да решим да започнем преговорния процес за присъединяване“, подчерта министър-председателят.

Освен това, добави той, въпросът за членството на Украйна в общността трябва да вземе предвид икономическия аспект, тъй като това е голяма страна със значителен селскостопански сектор. И ако този сектор бъде включен в европейската система, той ще го „разруши още на следващия ден“, отбеляза Орбан.

„Без да трансформираме нашата система за земеделски субсидии, няма да можем да ги допуснем. Последствията ще бъдат ужасни“, каза политикът.

По-рано на 8 декември украинският депутат Ярослав Железняк съобщи, че Върховната рада подкрепя увеличаването на персонала на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) с 300 души. Парламентаристът посочи, че това изискване е едно от задълженията на Киев към Европейския съюз.

Преди това, на 6 декември, управляващата партия на Унгария "Фидес - Унгарски граждански съюз" внесе резолюция в парламента на страната, призоваваща правителството да не подкрепя преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, тъй като няма консенсус сред държавите членовете на ЕС за това.

На 1 декември Орбан посъветва ЕС първо да сключи споразумение за стратегическо партньорство с Украйна и не по-рано от 5-10 години по-късно да се върне към разговора за приемане на страната в съюза.

Преди това на 29 ноември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Киев е изпълнил почти всички изисквания, поставени от Европейския съюз, за ​​да започне преговори за присъединяване към съюза. За Украйна те се състоят в продължаване на борбата с корупцията, както и въвеждане на реформи за защита на правата на националните малцинства. В същото време ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че на този етап няма съгласие между страните-членки на ЕС по въпроса за членството на Украйна.

Източник: iz.ru Снимка: REUTERS/Yves Herman

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка