Анкара приветства стъпките за укрепване на доверието между Азербайджан и Армения

Pan.bg 08 дек 2023 | 18:00 views (341) commentaries(0)
img
pan.bg

Турция приветства решението на Азербайджан и Армения да предприемат редица конкретни стъпки за укрепване на доверието между двете страни. Това се казва в съобщение на турското външно министерство.

Ведомството изрази надежда за бързо подписване на мирно споразумение между Баку и Ереван.

„Удовлетворени сме от решението да се предприемат редица конкретни стъпки за укрепване на доверието между двете страни, изразено в съвместно изявление на администрацията на президента на Азербайджан и кабинета на министър-председателя на Армения. Подкрепяме намерението на страните да продължат преговорите за предприемане на допълнителни стъпки за укрепване на доверието“, се казва в изявлението.

Турското външно министерство отбеляза, че подписването на мирно споразумение между Азербайджан и Армения ще бъде едно от ключовите събития за установяване на дългосрочен мир и стабилност в Южен Кавказ.

Преди ден администрацията на президента на Азербайджан и кабинетът на министър-председателя на Армения излязоха със съвместно изявление.

Според документа Баку и Ереван споделят мнението, че се е представила историческа възможност за постигане на дългоочаквания мир в региона. Двете страни потвърдиха намерението си за нормализиране на отношенията и постигане на мирен договор, основан на зачитане на принципите на суверенитета и териториалната цялост.

В изявлението се посочва, че в резултат на преговори между администрацията на президента на Азербайджан и кабинета на министър-председателя на Армения е постигнато споразумение за предприемане на осезаеми стъпки за укрепване на доверието между двете страни.

„Водена от принципите на хуманизма и като жест на добра воля, Република Азербайджан освобождава 32-ма арменски военнослужещи. На свой ред Република Армения, водена от принципите на хуманизма и като жест на добра воля, освобождава 2-ма азербайджански военнослужещи“, се казва в текста на изявлението.

Освен това, като любезен жест, Ереван оттегля кандидатурата си за домакин на 29-та сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP-29) в подкрепа на кандидатурата на Азербайджан. Като мил жест Азербайджан подкрепя кандидатурата на Република Армения от Източноевропейската група за членство в Бюрото на COP.

„Република Азербайджан и Република Армения ще продължат преговорите относно прилагането на допълнителни мерки за изграждане на доверие в близко бъдеще и призовават международната общност да подкрепи техните усилия, което ще допринесе за установяването на взаимно доверие между двете страни и да повлияе положително на целия регион на Южен Кавказ“, се казва в изявлението.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: 1news.az

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0