Ердоган: Нетаняху и неговите приближени ще се явят в съда

Pan.bg 08 дек 2023 | 18:25 views (460) commentaries(0)
img
pan.bg

Президентът на Турция говори на международния форум TRT World Forum-2023

Турция е готова да положи всички необходими усилия, за да предотврати нови кръвопролития и да сложи край на страданията на палестинците в ивицата Газа.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза това по време на реч на международния форум TRT World Forum-2023.

„Днес още по-добре разбираме, че международните организации, отговорни за осигуряването на глобалния мир и сигурност, нямат способността да решават проблемите“, отбеляза държавният глава.

За съжаление, за всеки изгубен ден в процеса на установяване на траен мир в ивицата Газа плащат невинните палестинци, а не западняците, които наливат масло в огъня, подчерта турският лидер.

Държавният глава обърна внимание на факта, че за два месеца боеве в палестинския ексклав бяха убити над 70 представители на медиите.

„Къде е световната общност и известните световни медии? „Защо мълчат?“, попита президентът.

Според държавния глава световните медийни картели се опитват да игнорират жестокостите, извършени в ивицата Газа, и да легитимират масовите убийства на журналисти под претекст, че се борят с Хамас.

Президентът припомни, че в блокирания ексклав е загинал и служител на Анадолската агенция, има и ранени сред служителите на агенцията.

„Журналисти биват убивани всеки ден, но никоя от структурите, които от години ни говорят за свободата на печата, не казва нищо“, отбеляза Ердоган.

Израел, продължи турският лидер, не може да сломи решимостта на жителите на Газа да се противопоставят, въпреки цялото си варварство, той губи и пропагандната война в медиите.

Президентът поздрави TRT, Anadolu Agency и други медии, които, каза той, са отворили жизненоважен комуникационен коридор от ивицата Газа към света, при различни рискове.

Освен това президентът изрази увереност, че израелският премиер Бенямин Нетаняху няма да успее да избегне наказанието за престъпления, извършени в палестинския ексклав.

„Уверен съм, че точно както Милошевич беше съден и признат за виновен, Нетаняху и неговите поддръжници ще бъдат съдени и в крайна сметка осъдени“, каза турският президент.

Нетаняху и поддръжниците му са терористи и определено ще се изправят пред съда в Хага, подчерта Ердоган.

„Ако не успеем да предотвратим израелската бруталност, никой в ​​света няма да се чувства в безопасност. Един ден кутията на Пандора ще се отвори“, каза турският държавен глава.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: interfax.ru / Stringer / Getty Images

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0