Външните министри на Венецуела и Гвиана обсъдиха спорния регион Есекибо

Pan.bg 08 дек 2023 | 18:39 views (563) commentaries(0)
img
pan.bg

Министърът на външните работи на Венецуела Иван Гил обсъди с външния министър на Гвиана Хю Тод въпроса за спорния регион Есекибо, който предизвика напрежение между двете страни.

Според венецуелското правителство телефонният разговор се е състоял по искане на гвианската страна. Министрите се договориха каналите за комуникация да останат отворени.

„Венецуелската страна информира правителството на Гвиана за масовото участие в проучването на общественото мнение и също така посочи необходимостта от спиране на действия, които изострят конфликта между двете страни“, отбелязва правителството.

Ден по-рано венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че държавната петролна компания PDVSA ще лицензира петролни, газови и минни дейности в района на Есекибо, обхващащ площ от 160 хиляди квадратни километра. Държавният глава обяви и планове за създаване на нова военна база на около 100 км от границата.

Президентът на Гвиана Ирфаан Али нарече изявленията на Мадуро "пряка заплаха" и каза, че ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН и ще държи въоръжените сили "в готовност".

Али отбеляза, че е в диалог със САЩ, Бразилия, Великобритания и Франция, а властите са обсъдили темата с Южното командване на САЩ.

Мадуро се обърна към Националното събрание с искане да обяви Есекибо за 24-ия щат на страната.

Държавният глава нарече Есекибо „интегрална отбранителна зона“ и каза, че е назначил генерал-майор Алексис Родригес Кабело за единствен служител на Есекибо.

Бразилските медии съобщиха в края на миналата седмица, че президентът Луис Инасио Лула да Силва е провел срещи на „високо ниво“ с Венецуела и Гвиана, за да намали напрежението между страните.

- Мадуро включи „спорния регион Есекибо“ в новата карта на Венецуела

Преди ден Николас Мадуро включи района Есекибо, спорен със съседна Гвиана, в нова карта на страната. На уебсайта на Мадуро е публикувана карта с включен регион Есекибо.

„Наредих нашата Гвиана-Есекибо да бъде незабавно включена в новата карта на Венецуела, отпечатана и разпространена във всички училища, лицеи, обществени съвети, правителствени служби, университети и във всички домове в страната“, каза Мадуро.

На 3 декември във Венецуела се проведе референдум в подкрепа на инициативата. Деветдесет и шест процента от гласувалите изразиха "пълна" подкрепа за справянето на правителството със спорния регион Есекибо.

Гвиана-Есекибо е източник на териториални спорове от векове. Става дума за територията на запад от едноименната река Есекибо, която заема три четвърти от щата Гвиана и в момента е под неин контрол. Регионът е известен като изключително богат на природни ресурси.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: img3.eadaily.com / ТК «Военный обозреватель»

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0