Румъния се надява, че разширяването на ЕС и НАТО ще й позволи да "избяга" от периферията на Европа

Pan.bg 11 дек 2023 | 07:19 views (650) commentaries(0)
img пан.бг
Румъния се надява, че разширяването на ЕС и НАТО ще й позволи да "избяга" от периферията на Европа
Неделя, 10 декември 2023 г., 16:31 ч

Заместник генералният секретар на НАТО и възможен кандидат за президент на Румъния Мирча Йоане смята, че благодарение на присъединяването на Украйна, Молдова, Грузия и страните от Западните Балкани към ЕС и НАТО Румъния ще има шанс да престане да бъде европейска периферия.

Той каза това на представянето на книгата си „Битката за бъдещето на Румъния“ в събота в Тимишоара, пише „Европа правда“ с позоваване на Digi24.ro.

"За мен е много очевидно. Картите се разместват - и политическо и геополитическо влияние, и икономическо и търговско влияние, и репутация, и централно място в Европа и в света. Мисля, че има начин Румъния да се отцепи от периферията на Европа завинаги и се преместете в центъра на Европа“, каза Джоан.

„От географска гледна точка войната в Украйна, която ще продължи известно време, има... много пряко въздействие върху баланса на Европа, ако през следващите години Украйна, Република Молдова, Грузия и Западните Балканите, всички съседи на Румъния ще бъдат част от европейското и евроатлантическото семейство

Ще бъде трудно, но съм убеден, че за първи път ще имаме всички наши съседи (в европейското семейство. - Ред.) и Румъния вече няма да бъде източната граница на Запада, Румъния географски е много по-в центърът на Европа“, обясни Джоан.

Той отбеляза, че нивото на амбиция на Румъния може да бъде да бъде "в политическия център, където се вземат важни решения".

По-рано Джоан каза, че не вижда признаци, че Русия възнамерява да атакува член на Алианса.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка