Съветът на ЕС одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия

Pan.bg 23 фев 2024 | 14:21 views (331) commentaries(0)
img
pan.bg

Европейският съюз одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия, в рамките на който въведе ограничителни мерки срещу 106 физически и 88 юридически лица. Това съобщиха от Съвета на ЕС.

Очаква се скоро решението на Съвета на ЕС да бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС, след което да влезе в сила. В същия документ ще бъдат оповестени имената на физическите и юридическите лица.

Пакетът от санкции срещу Руската федерация е посветен на втората годишнина от началото на специалната военна операция в Украйна.

„Съветът реши да въведе ограничителни мерки срещу още 106 физически и 88 юридически лица, отговорни за действия, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“, се казва в изявлението. Така, както подчертава Съветът на ЕС, черният списък на ЕС за Русия включва повече от 2 хиляди души и компании. На всички лица е забранено да влизат на територията на страните от общността, а активите им, ако бъдат открити в ЕС, ще бъдат замразени.

Като част от 13-ия пакет от санкции Европейският съюз въведе:

- Ограничителни мерки срещу 27 компании от Руската федерация и 7 други страни, за които се твърди, че подкрепят руската отбранителна индустрия. Уточнява се, че те са въведени срещу четири компании от Китай и по една от Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Шри Ланка и Турция.

- ​​​​Ограничения за износ на доставка на части за дронове и електрически трансформатори за Руската федерация.

- Персонални санкции срещу министъра на отбраната на КНДР Кан Сун Нам.

- Мерки против три компании от континентален Китай (от провинция Гуанджоу):

Guangzhou Ausay Technology, Shenzhen Biguang Trading и Yilufa Electronic, както и хонконгските фирми RG Solutions Limited. Всички те произвеждат електронни продукти. Guangzhou Ausay Technology произвежда печатни платки, Shenzhen Biguang Trading произвежда кондензатори и интегрални схеми, Yilufa Electronics Limited произвежда микросхеми, RG Solutions Limited произвежда електронни компютри и компоненти за тях.

Източник: ТАСС Снимка: img.gazeta.ru / Matt Dunham/AP

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0