В шпионаж в полза на Русия във Великобритания е обвинен шести българин

Pan.bg 28 фев 2024 | 07:32 views (385) commentaries(0)
img pan.bg

Кралската прокуратура обвини Тихомир Иванчев в заговор с цел шпионаж. По-рано подобни обвинения бяха повдигнати на петима български граждани.

Кралската наказателна прокуратура на Великобритания обвини шести български гражданин в шпионаж в полза на Русия - това е 38-годишният Тихомир Иванчев, съобщиха във вторник, 27 февруари, на сайта на британското ведомство. https://www.cps.gov.uk/cps/news/cps-authorises-charge-against-sixth-person-suspected-spying-russia

Както каза Ник Прайс, ръководител на отдела за специални престъпления и тероризъм, Иванчев е обвинен в „заговор за получаване, събиране, записване или публикуване на документи или информация, които могат да бъдат използвани пряко или косвено за накърняване на сигурността и интересите на държавата“. Посочва се, че той е живял в района на Актън в западен Лондон, но не се дават други подробности.

По-рано, през септември 2023 г., подобни обвинения бяха повдигнати срещу петима български граждани - 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бизер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова. Освен това, Русев, Джамбазов и Иванова са обвинени за подправяне на документи, включително паспорти и други документи за самоличност. Групата е извършвала дейността си от 30 август 2020 г. до 8 февруари 2023 г., предполагат разследващите. Процесът им е насрочен за 28 октомври 2024 г.

Връзка със случая Ян Маршалек

Според британското разследване, централна роля на посредник между Москва и група българи, които трябва да бъдат съдени в Лондон, е имал бившият оперативен директор на финансовата компания Wirecard Ян Марсалек, който се укрива от германското правосъдие. Според разследващите, Марсалек се е занимавал с шпионска дейност и след бягството си от Германия.

В Германия Марсалек се смята за основен заподозрян в скандала с Wirecard, в който той отговаряше за бизнеса с така наречените партньорски компании от трета страна - външни доставчици на платежни услуги, които обработвали или предполагаемо обработвали плащания с кредитни карти от името на Wirecard, главно в Азия.

През юни 2020 г. беше разкрито, че 1,9 милиарда евро предполагаеми приходи от бизнеса са „изчезнали без следа“: две банки във Филипините, за които се твърди, че са държали парите, съобщиха, че не са имали и никога не са разполагали с такава сума. Wirecard, цитирайки "прекомерен дълг", подаде молба за банкрут. Марсалек напусна Германия, когато колапсът на групата стана очевиден. Смята се, че той е в Русия, където живее под държавна закрила, осигурена от руската ФСБ.

Източник: DW Снимка: pravo.ru

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка