Съветът на ЕС одобри предоставянето на Украйна на 50 млрд. евро

Pan.bg 29 фев 2024 | 09:22 views (277) commentaries(0)
img
pan.bg

Съветът на ЕС одобри създаването на украинския фонд и предоставянето на 50 милиарда евро финансова помощ на Киев от бюджета на ЕС.

Европейският съюз ще отдели повече средства за миграционната политика и други външнополитически предизвикателства. Съответните промени са предвидени в ревизията на дългосрочния бюджет на ЕС, която беше одобрена от представители на страните членки на ЕС в сряда, 28 февруари.

Измененията в многогодишната финансова програма на ЕС за 2021-2027 г. включват създаването на украински фонд в рамките на бюджета на ЕС и предоставянето на пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро (17 милиарда под формата на безвъзмездни средства и 33 милиарда евро в заеми), както и отпускането на допълнителни 11 милиарда евро за миграционните и отбранителните политики на ЕС.

Увеличава се и размерът на средствата, отпуснати за подобряване устойчивостта на ЕС при кризи. Включвайки помощта за Украйна, документът планира непредвидени по-рано разходи на обща стойност 64,6 милиарда.

За какво ще се използват европарите?

Решението за отпускане на 50 милиарда евро за Украйна като част от поправките в дългосрочния бюджет на ЕС беше взето от лидерите на ЕС по време на специална среща на върха, проведена на 1 февруари в Брюксел. Създаването на украинския фонд се превърна в прецедент в историята на ЕС, тъй като за първи път толкова значителна сума се отделя от бюджета на организацията за подпомагане на страна, която не е част от него. Целта на фонда е да подкрепя устойчивостта на държавните институции и финансовата система на Украйна. Лихвите по кредитите ще бъдат субсидирани.

Украинският фонд се състои от три основни компонента. Първият включва подпомагане на финансовата стабилност на Украйна, вторият е предназначен за привличане на публични и частни инвестиции за възстановяване и реконструкция на Украйна, а третият е за техническа помощ.

Дългосрочният бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. досега е бил около 1,1 трилиона евро. Германия е най-големият нетен донор в ЕС, на който се падат почти една четвърт от всички средства. В същото време правителството в Берлин подчертава, че Германия печели повече от единния пазар на ЕС, отколкото всяка друга европейска икономика.

Източник: DW Снимка: European Union / moldovalibera.md

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка