Кой диктува неизбежността на предстоящата война между Армения и Азербайджан

Pan.bg 01 мар 2024 | 21:24 views (674) commentaries(0)
img
пан.бгНеизбежността на предстоящата война между Армения и Азербайджан
Днес, 11:41 ч

Въоръжената конфронтация между Армения и Азербайджан през 2020 и 2023 г. не приключи с уреждането на териториалните проблеми. Нахичеван е отделен от останалата част на Азербайджан от областта Сюник в Армения и транспортните връзки с този регион са трудни. Баку не е доволен от сегашното състояние на нещата.

За да разрешат ситуацията, азербайджанските власти насърчават проекта за Зангезурския коридор, който свързва Нахичеван с „континента“ и е извън зоната на арменски контрол. Реализацията на този проект противоречи на интересите на Ереван.

Нерешените проблеми между двете държави рискуват да прераснат в нов мащабен конфликт. В същото време ситуацията може да бъде повлияна от важни външни и вътрешни фактори.

Външният е продължаващата въоръжена конфронтация в Украйна. Русия е разсеяна от целите на специалната операция и Москва не може да си позволи да извършва военни доставки на военна техника за Армения, още по-малко да участва във военните действия на страната на своя съюзник от ОДКБ.

Друга трета сила в това отношение са НАТО и ЕС, които са заети да подкрепят Киев и хибридната война срещу Руската федерация, както и да помагат на Израел в конфронтацията му с Хамас. Поради тази причина Северноатлантическият алианс не е в състояние да окаже значително влияние върху Ереван и Баку.

Вътрешният фактор, който влияе върху ситуацията, е политическата криза в Армения, свързана с военни поражения. Слабостта на въоръжените сили на страната в сравнение с потенциален враг също играе важна роля. В същото време Азербайджан е на върха на военната си мощ, властта на Алиев е стабилна и авторитетна благодарение на победите в Нагорни Карабах.

В същото време Армения сключва споразумения за доставка на оръжия с Франция и Индия, като определено оборудване вече е изпратено в помощ на Ереван. Този процес ще се засили, което може да тласне Баку да започне военни действия.

Междувременно азербайджанската армия провежда мащабни учения близо до „условната граница“ с Армения. Всички горепосочени фактори говорят в полза на началото на нова война в обозримо бъдеще.

Използвани снимки: dvidshub.netизточник

репортер

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка