Румъния и България се присъединиха към безвизовото пространство на Шенгенската зона, но само частично

Pan.bg 31 мар 2024 | 10:58 views (491) commentaries(0)
img
pan.bg

Граничният контрол по въздушната и морската граница на Румъния и България престана да функционира в нощта на 31 март. На сухопътните граници временно се поддържа граничен контрол.

Румъния и България, членки на Европейския съюз, се присъединиха към безвизовото пространство на Шенгенската зона, но само частично. В нощта срещу неделя, 31 март, граничният контрол на летищата и морските пристанища беше отменен, но граничният контрол на сухопътните граници на тези страни засега ще остане в сила.

Това се дължи на факта, че Австрия наложи вето на пълното присъединяване на Румъния и България към Шенгенската зона, позовавайки се на опасенията си от възможен наплив от бежанци. Решението за премахване на граничния контрол по сухопътните граници на Румъния и България със страните от Европейския съюз трябва да бъде взето от Съвета на ЕС, а Букурещ и София се надяват това да стане преди края на тази година. Преговорите продължават.

Успех след дълго чакане

Както отбелязва AFP, тези две страни влязоха в Шенгенската зона след фактическо 13-годишно чакане. Въпреки оставащите ограничения, премахването на въздушния и морския граничен контрол има важно символично значение. „Това е голям успех за двете страни и исторически момент за Шенгенското пространство, най-голямата зона за свободно движение в света“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Румъния и България станаха членки на ЕС на 1 януари 2007 г. През ноември 2022 г. Европейската комисия призова Съвета на ЕС да включи България, Румъния и Хърватия в Шенгенското споразумение, тъй като тези страни успешно са изпълнили всички условия за присъединяване към безвизовото пространство. Хърватия се присъедини към Шенгенското пространство и еврозоната на 1 януари 2023 г. Съветът на ЕС прие решение за присъединяването на Румъния и България през декември.

Източник: DW Снимка: Andreea Alexandru/AP Photo/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка