Турция спира участието си в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Pan.bg 05 апр 2024 | 19:21 views (739) commentaries(0)
img pan.bg

Турция ще спре участието си в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). Това съобщи в петък представителят на турското външно министерство Онджу Кечели.

Представителят на външното министерство отбеляза, че указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за прекратяване на действието на ДОВСЕ е публикуван в Resmi Gazete (Официален вестник). Документът ще влезе в сила на 8 април, каза той.

Дипломатът подчерта, че Анкара не се оттегля от ДОВСЕ, а само спира прилагането му.

Според него, Русия се е оттеглила от ДОВСЕ на 7 ноември 2023 г., в резултат на което „не е било възможно да продължи конструктивното прилагане на договора“. „На 7 ноември Съветът на НАТО направи съответно изявление по този въпрос. Турция също излезе с изявление, в което обявява решението си и посочва причините за него. Датата на влизане в сила на решенията на съюзниците от НАТО за спиране на Договора се определя от всеки съюзник в съответствие с националното му законодателство“, каза той.

Кечели добави, че решението за спиране на участието на Анкара в ДОВСЕ може да бъде преразгледано.

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) е подписан на 19 ноември 1990 г. в Париж от пълномощници на шестнадесет държави-членки на НАТО (Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Исландия, Испания, Италия, Канада, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Португалия, САЩ, Турция и Франция) и шест държави-членки на Организацията на Варшавския договор (ОВД) (България, Унгария, Полша, Румъния, СССР и Чехословакия) и влиза в сила на 9 ноември 1992 г.

ДОВСЕ се основаваше на система от количествени ограничения върху пет основни категории конвенционални оръжия и техника в обикновените въоръжени сили на участващите държави в зоната на приложение на Договора - танкове, бойни бронирани машини, артилерия, ударни хеликоптери и бойни самолети.

Съгласно член 19 от ДОВСЕ, „всяка държава-участник, в зависимост от националния си суверенитет, има право да се оттегли от него, ако реши, че извънредни обстоятелства са застрашили нейните висши интереси“.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: cdnn11.img.sputnik.by

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка