В ЕС одобриха компромис за митата върху украинските селскостопански продукти

Pan.bg 09 апр 2024 | 07:34 views (324) commentaries(0)
img
pan.bg

Някои селскостопански продукти от Украйна ще бъдат обложени с мита в страните от ЕС, ако квотите за внос бъдат надвишени. Този компромис беше одобрен от представители на страните членки на ЕС и Европейския парламент.

Представители на страните членки на ЕС и Европейския парламент потвърдиха за постигнато по-рано споразумение за въвеждане на мита върху вноса на някои селскостопански продукти от Украйна, ако определени квоти бъдат превишени. „Това ще позволи на Украйна да продължи да получава приходи от търговските потоци с Европейския съюз и в същото време ще засили защитата на чувствителните селскостопански продукти“, заяви белгийското председателство на Съвета на ЕС на уебсайта си в понеделник, 8 април.Ще бъдат наложени мита върху пилешкото месо, яйцата, захарта, овесените ядки, царевицата и меда от Украйна, ако обемът на вноса на някоя от тези стоки надвиши средния за периода от средата на 2021 г. до края на 2023 г. По-рано беше планирано да не се взема предвид периодът преди началото на пълномащабна война, когато Украйна внесе значително по-малко продукти в страните от ЕС. Но по настояване, по-специално на Франция и Полша, срокът за изчисляване на квотите беше удължен, което намалява обема на допустимия безмитен внос на украински селскостопански продукти.

Квотите все още не засягат пшеницата - но това може да стане, ако вносът й в Европейския съюз от Украйна „рязко се увеличи“, беше съобщено по-рано. Сега новите правила трябва да бъдат одобрени на пленарна среща на Европейския парламент през април, след което мерките ще бъдат одобрени от Съвета на ЕС и публикувани в Официалния вестник на Европейския съюз. Очаква се митата да влязат в сила на 6 юни 2024 г.

Фермери протестират срещу безмитен внос от Украйна

Брюксел реши да отмени митата и квотите върху вноса на украински селскостопански продукти след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в съседната страна през 2022 г., за да подкрепи украинската икономика. Това обаче разгневи европейските фермери в редица страни, според които безмитният внос на по-евтини украински продукти вреди на бизнеса им. По-специално, полските фермери в знак на протест редовно блокират границата с Украйна.

Преди това Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България едностранно ограничиха вноса на някои украински селскостопански продукти.

Източник: DW Снимка: Hiroto Sekiguchi/Yomiuri Shimbun/AP/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка