Парламентът на Унгария одобри денонсиране действието на ДОВСЕ

Pan.bg 11 апр 2024 | 11:17 views (614) commentaries(0)
img
pan.bg

В отговор на денонсирането на ДОВСЕ Депутатите от Държавното събрание на Унгария гласуваха за спиране участието на страната в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). По време на гласуването в сряда, 10 април, 177 парламентаристи подкрепиха това решение, петима гласуваха против, съобщава Daily News Hungary.

Депутатите от Държавното събрание на Унгария гласуваха за спиране участието на страната в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). По време на гласуването в сряда, 10 април, 177 парламентаристи подкрепиха това решение, петима гласуваха против, съобщава Daily News Hungary.

Сега документът трябва да отиде при президента на Унгария за подпис.

През ноември 2023 г. решението за спиране действието на ДОВСЕ беше взето от всички страни от НАТО в отговор на подобен ход на Москва. „Признавайки ролята на ДОВСЕ като крайъгълен камък на евроатлантическата архитектура за сигурност, ситуация, в която страните-членки на НАТО го спазват, но Русия не го спазва, би било неприемливо, в резултат на което страните по договора възнамеряват да прекратят действието на ДОВСЕ толкова дълго, колкото е необходимо“, се подчертава в изявление на страните от алианса.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона за денонсиране на ДОВСЕ през май 2023 г., процедурата по оттегляне от договора приключи шест месеца по-късно - на 7 ноември.

Източник: DW Снимка: gdb.rferl.org / Reuters

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка