Американските конгресмени ще разгледат отделен пакет в помощ за Украйна

Pan.bg 16 апр 2024 | 09:59 views (345) commentaries(0)
img
pan.bg

Говорителят на Камарата на представителите на САЩ, който от няколко месеца блокира отпускането на нова помощ за Украйна, предложи законопроектът да бъде разделен на четири отделни документа.

Доминираната от републиканците Камара на представителите на САЩ може да одобри мащабен пакет от помощи за Киев след месеци на противопоставяне. Програмите за подпомагане на Украйна, Израел и Тайван, както и допълнителните мерки за укрепване на националната сигурност, свързани преди това в един документ, бяха разделени в отделни законопроекти и решение по тях може да бъде взето през следващите дни, каза вечерта от понеделник, 15 април говорителят на долната камара на американския парламент Майк Джонсън в социалната мрежа X.

„Тази седмица ще разгледаме отделни законопроекти чрез структуриран и подходящ процес на внесените поправки“, написа той след среща с републиканците в Камарата на представителите.Някои републиканци може да не подкрепят Джонсън

Както отбелязва Politico, четвъртият предложен законопроект все още се финализира и ще включва, наред с други неща, забрана на социалната мрежа TikTok в Съединените щати и разпоредба за продажба на активи, конфискувани от руски олигарси.

В същото време изданието не изключва, че Джонсън няма да има достатъчна подкрепа, за да внесе тези законопроекти за разглеждане, тъй като ще се нуждае от почти единодушна подкрепа от съпартийците. Междувременно твърдолинейните републиканци излязоха с изявление същия ден, в което се противопоставиха на използването на средствата, от които Израел се нуждае, за да вземе решение за помощта за Украйна.

На свой ред порталът The Hill отбелязва, че предложението на Джонсън, което той представи на закрито заседание, предизвика негативна реакция от някои консервативни конгресмени. Те поискаха всяка допълнителна помощ за Украйна да бъде придружена от засилени мерки за сигурност на границата на САЩ с Мексико, което Джонсън преди това изключи от законопроекта. „Много консерватори са разстроени от начина, по който вървят нещата“, изданието цитира думите на републиканка Марджъри Тейлър Грийн. Тя обвини Джонсън в нарушаване на обещанията.

Камарата на представителите на САЩ блокира пакета от помощи за Украйна

От края на 2023 г. представители на Републиканската партия на САЩ блокираха приемането на нов пакет от помощ за Украйна на стойност 60 милиарда долара в Конгреса под натиска на бившия президент на страната Доналд Тръмп, който възнамерява да бъде преизбран на най-високия държавен пост през ноември. Администрацията на САЩ настоява за одобряване на по-нататъшна помощ, като се позовава на нейното решаващо значение. По-специално, Пентагонът предупреждава, че без продължаваща американска подкрепа Киев ще трябва да избере кои градове може да задържи със съществуващите си ресурси.

На 13 февруари контролираната от демократите горна камара на американския парламент, Сенатът, одобри законопроект за отпускане на 95,3 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. От тях Киев трябва да получи 60,06 милиарда долара. Този документ обаче беше блокиран в Камарата на представителите, където Републиканската партия има мнозинство. Председателят на Долната камара на Конгреса Майк Джонсън заяви, че законопроектът в сегашния му вид очевидно е неприемлив, тъй като не включва финансиране на мерки за засилване защитата на южната граница на САЩ, за което настояват републиканците.

Източник: DW Снимка: Kevin Wurm/REUTERS

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка