Европейската комисия одобри представения от Украйна план за реформи

Pan.bg 16 апр 2024 | 10:26 views (444) commentaries(0)
img
pan.bg

"Стратегията на Украйна за реформи и инвестиции предлага солидна основа за изграждане на по-модерна и просперираща Украйна по пътя към ЕС по време на възстановяването", каза ръководителят на ЕК.

Европейската комисия одобри представения от Киев план за реформи в Украйна, който е предпоставка за изплащане на тази страна на макрофинансова помощ в размер на 50 милиарда евро през следващите четири години - от 2024 до 2027 г. Това съобщиха от пресслужбата на ЕК в понеделник, 15 април.

Посочва се, че одобрението от страна на Европейската комисия на украинския план за реформи "подготви пътя за редовни плащания по програмата Ukraine Facility". Финансирането по тази програма има за цел да помогне на Киев „да поддържа функционирането на администрацията, да плаща заплати и пенсии, да предоставя основни държавни услуги и да подкрепя възстановяването и реконструкцията на Украйна, докато тя продължава да се защитава срещу руската агресия“.

Финансовата подкрепа по плана за Украйна (Ukraine Plan) ще бъде предоставена при условие, че Украйна „продължи да подкрепя и зачита ефективните демократични механизми“, подчертава Европейската комисия.

Украински план за реформи

Пояснява се, че украинският план определя 69 реформи и 10 инвестиции, разпределени в 146 количествени и качествени показатели. Тези реформи обхващат 15 области, включително енергетика, селско стопанство, транспорт, цифровизация и екологизиране, човешки капитал, както и държавни предприятия, бизнес среда, публични финанси и децентрализация.

„Стратегията на Украйна за реформи и инвестиции предлага солидна основа за изграждане на по-модерна и просперираща Украйна по пътя към ЕС в процес на възстановяване“, каза президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „С днешното предложение ние отново демонстрираме, че Европа ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, и че ние сме готови да предоставим така необходимата финансова подкрепа".

Държавите-членки на ЕС сега имат един месец, за да одобрят на национално ниво украинския план за реформи, което е предпоставка за изплащане на макрофинансова помощ. След това ще бъде възможно да се изплатят до 1,89 милиарда евро предварително финансиране, докато започнат редовните плащания, свързани с изпълнението на плана за реформа.

Макрофинансова помощ от ЕС за Украйна

33 милиарда евро от 50-милиардния пакет за макрофинансова помощ, предназначен за подпомагане на възстановяването и модернизацията на Украйна, ще бъдат предоставени на Киев под формата на заеми. Останалата сума е под формата на грантове, които не изискват връщане. В края на март на Украйна бяха изплатени 4,5 милиарда евро като аванс. Изплащането на остатъка от пакета за макрофинансова помощ по програмата за Украйна е обвързано с изпълнението на реформите, посочени в плана.

Източник: DW Снимка: Valerio Rosati/Zoonar/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка