САЩ блокираха резолюцията за членство на Палестина в ООН

Pan.bg 19 апр 2024 | 10:00 views (342) commentaries(0)
img
pan.bg

12 члена на Съвета за сигурност гласуваха за резолюцията за приемане на палестина в ООН като пълноправен член. Две страни се въздържаха, само САЩ бяха против.

Съединените щати наложиха вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, препоръчваща Общото събрание да приеме държавата Палестина в световната организация като пълноправен член. На заседание в четвъртък, 18 април, 12 членове на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай, гласуваха за приемане на документа, предложен от Алжир. Великобритания и Швейцария се въздържаха, само САЩ бяха против.

„Съединените щати продължават силно да подкрепят решението за две държави. Този вот не отразява противопоставяне на палестинската държавност, а признание, че тя ще дойде само чрез преки преговори между страните“, каза заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд след гласуването.

Ръководителят на ПНА нарече ветото на САЩ в Съвета за сигурност на ООН несправедливо

Ръководителят на Палестинската национална администрация Махмуд Абас осъди ветото на САЩ в Съвета за сигурност на ООН като "несправедливо, неетично и неоправдано". Според него, това противоречи на "волята на международната общност, която твърдо подкрепя пълноправното членство на Палестина" в световната организация.

Израелският външен министър Израел Кац приветства използването на ветото от страна на Съединените щати. "Това позорно предложение беше отхвърлено. Тероризмът няма да бъде възнаграден", каза външният министър.

Постоянният представител на Алжир в ООН Амар Бенджама преди гласуването отбеляза, че приемането на палестинците в световната организация би укрепило, а не подкопало решението за две държави. „Мирът ще дойде чрез включването на Палестина, а не чрез нейното изключване“, каза той.

Процедурата за приемане членство в ООН

За да бъде приета за разглеждане молба за приемане, тя трябва да бъде подкрепена от поне девет от 15-те членки на Съвета за сигурност на ООН, докато нито една от петте постоянни членки - САЩ, Китай, Русия, Франция и Обединеното кралство - не трябва да упражни правото си на вето. Ако това условие е изпълнено, заявлението се подлага на гласуване в Общото събрание на ООН, където трябва да бъде подкрепено от поне две трети от членовете.

Първоначално палестинската молба за приемане на „Палестина“ в ООН беше отхвърлена още през ноември 2011 г. поради позицията на Съвета за сигурност на световната организация. На следващата година ООН, въпреки съпротивата на САЩ, предостави статут на наблюдател на палестинците. От 193 страни членки на ООН 139 признават Палестина като независима държава, но Германия не е една от тях.

Източник: DW Снимка: Selcuk Acar/Anadolu/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0