The Washington Post: Европейските страни отказват да конфискуват замразени активи на РФ

Pan.bg 21 апр 2024 | 06:52 views (445) commentaries(0)
img
pan.bg

Европейските власти не са склонни да конфискуват замразени руски активи, защото се опасяват, че това може да наруши международното право, да изплаши инвеститорите, да подкопае доверието в еврото и да провокира ответни мерки от Русия. Това съобщава The Washington Post (WP), позовавайки се на свои източници. https://www.washingtonpost.com/world/2024/03/21/europe-russia-ukraine-frozen-assets/

Според тях, европейските служители изразяват недоволство от факта, че САЩ ги убеждават да предприемат рисковани действия, тъй като повечето от блокираните руски активи се намират в Европа. Съответно ответните мерки срещу Руската федерация ще ударят преди всичко Европейския съюз.

Финансовите министри на ЕС се опасяват, че експроприацията на суверенни руски активи може да доведе до изтичане на капитали от еврозоната, се отбелязва в материала.

Преди това сенаторът от Калининград Александър Шендерюк-Жидков заяви, че Русия ще отговори на решението на САЩ да конфискуват руски активи в полза на Украйна с подобна стъпка по отношение на средствата на американски компании, блокирани в Руската федерация.

По-рано премиерът на Украйна направи изявление за конфискувани руски активи.

Украинският премиер подчерта, че през 2023 г. Киев е използвал около 30 милиарда гривни (приблизително 788,4 милиона долара) руски активи, конфискувани в Украйна.

Източник: gazeta.ru Снимка: Matt Dunham/AP

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка