В САЩ приеха законопроект за конфискация на руски активи. Москва: - "Отварят кутията на Пандора"

Pan.bg 21 апр 2024 | 17:44 views (671) commentaries(0)
img
pan.bg

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ на извънредно заседание в събота прие законопроект за конфискация на руски активи в полза на Украйна.

Според резултатите от гласуването, 360 конгресмени са гласували за законопроекта, а 58 са гласували против. Документът е изпратен за разглеждане в Сената на САЩ.

Москва нарече конфискацията на руски активи политическа авантюра

Членът на Съвета на федерацията от Севастопол Екатерина Алтабаева смята, че конфискацията на руски активи ще отвори кутията на Пандора.

Сенаторът нарече решението на американските власти неразумна стъпка, която подкопава отношенията между двете страни. Според нея Москва определено ще вземе ответни мерки.

„Това, разбира се, вреди на репутацията на финансовите институции, това, разбира се, е напълно неразумна стъпка от финансова и икономическа гледна точка“, каза Екатерина Алтабаева, член на Съвета на федерацията от Севастопол.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков също обеща, че Съединените щати ще носят отговорност за решението за конфискуване на замразени руски активи.

Представителят на Кремъл каза, че конфискацията на руски активи ще навреди на имиджа на Съединените щати и ще обезсърчи инвеститорите в страната.

"Разбира се, ако това е вярно, тогава Америка ще трябва да отговаря за това. И тук едва ли ще има времеви ограничения", каза Дмитрий Песков, Прессекретар на президента на Русия.

Европа няма решение за замразените руски активи

Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви, че Европа не вижда решения за използване на приходите от замразените руски активи.

„Говорим за замразени активи от 250 милиарда, говорим за използване на приходите от тях“, каза Паоло Джентилони, еврокомисар по икономическите въпроси.

Джентилони подчерта, че Европейската комисия вероятно няма да вземе решение за приходите от блокирани руски средства в близко бъдеще.

Според външния министър на Австрия Александър Шаленберг, Европа трябва да бъде внимателна по въпроса за използването на замразени руски активи, тъй като става дума за права на собственост.

Ръководителят на ведомството добави, че преразпределението на доходите от руски активи в помощ на Украйна трябва да бъде внимателно обмислено.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на свой ред подчерта, че Европейският съюз (ЕС) не се страхува от ответните стъпки на Русия след използването на замразени руски активи.

"Ние не се плашим от Русия и затова продължаваме да работим, за да помогнем на Украйна", каза Шарл Мишел, Председател на Европейския съвет.

Мишел нарече процеса на прехвърляне на доходи от руски активи към украинската страна справедлив.

Швейцарският парламент отхвърли предложението на правителството да се присъедини към ръководената от Съединените щати работна група за търсене и конфискация на замразени руски активи (REPO).

В Националния съвет, долната камара на швейцарския парламент, 101 депутати гласуваха против предложението на депутата от Зелената партия Франциска Райзер официално да стане част от REPO. В същото време 80 депутати подкрепиха идеята за присъединяване към групата, а още шестима се въздържаха.

Източник: lenta.ru Снимка: Depositphotos / img.gazeta.ru

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка