Медведев предложи асиметричен отговор на САЩ на изземването на руски активи

Pan.bg 27 апр 2024 | 17:40 views (681) commentaries(0)
img
pan.bg

В отговор на действията на САЩ за конфискация на руски активи е необходимо да се предвиди в законодателството възможност за прекратяване на имуществени и неимуществени права на чужденци, смята заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация, председател на Единна Русия Дмитрий Медведев . Той припомни за концепцията за реципрочни ограничения - реторсии, които се прилагат в отговор на ограничения на правата на руски граждани и юридически лица.

По-рано Камарата на представителите на САЩ прие с голямо мнозинство законопроект, който предвижда конфискация на руски активи в полза на Украйна.

„Очевидно е, че няма да можем да дадем напълно симетричен отговор на тази грубост на САЩ за безсрамната кражба на наши ценности – ние нямаме значително количество американска държавна собственост, включително пари, права и други активи на САЩ. Следователно отговорът може да бъде само асиметричен", написа Медведев в своя Telegram-канал.

Политикът обясни, че става дума за възбрана, например по решение на съда, върху имущество на частни лица под юрисдикцията на Русия. Това могат да бъдат пари, недвижими имоти и движими вещи в натура, имуществени права.

Той припомни, че член 1194 от Гражданския кодекс предвижда механизъм за възстановяване - ответни ограничения върху имуществените и личните неимуществени права на гражданите и юридическите лица на тези държави, които имат специални ограничения върху имуществените и личните неимуществени права на руски граждани и юридически лица.

„Това правило трябва да бъде разширено, тъй като конфискацията на нашите активи е прекратяване правата на собственост. Това означава, че нашето правило трябва да предвижда не само ограничаване правата на чуждестранни лица, но и тяхното прекратяване, така че да бъдат в полза на руската държава, както и на руски юридически и физически лица върху собствеността на чуждестранни юридически лица от неприятелски страни. Но Америка и американците трябва да платят за своите престъпни решения“, смята Дмитрий Медведев.

Говорителят на президента Дмитрий Песков каза на 25 април, че Русия ще отговори на изземването на активите й на Запад в съответствие с интересите си. Сега Кремъл няма да разкрива съдържанието на ответните мерки.

Дмитрий Песков по-рано каза, че американският законопроект, който предвижда използването на конфискувани руски активи за подпомагане на Украйна, ще доведе до срив на икономическата система и ще навреди на интересите на САЩ. Тогава, каза той, че тези действия трябва да бъдат предмет на съдебно производство. Сега, преди да инвестират в американската икономика или да съхраняват своите активи там, много организации и държави ще помислят два пъти.

На свой ред, както заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Панкин, ако Западът реши да конфискува замразените активи, Русия ще използва всички налични инструменти. „Когато се играе без никакви правила и ограничения, ние ще сме готови да предприемем контрамерки“, подчерта зам.-министърът.Източник: rg.ru Снимка: Антон Денисов/ РИА Новости

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка