Киев: Не се отклоняваме от Конвенцията по правата на човека, имаше ограничения, но не са прилагани /СНИМКИ/

Pan.bg 30 апр 2024 | 10:54 views (405) commentaries(0)
img
pan.bg

Киев не е ограничил правата на човека, а частично е отменил ограниченията, въведени заради военното положение през 2022 г., казаха украинският министър на правосъдието Малюска и омбудсманът Лубинец.

В Киев опровергаха информация, че Украйна е преостановила редица разпоредби от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Украйна информира Съвета на Европа за възможността за ограничаване на определени човешки права веднага след въвеждането на военно положение в страната през 2022 г., каза украинският министър на правосъдието Денис Малюска в понеделник, 29 април.

„Това не е ноу-хау – всички държави, които водят война, го правят“, написа той във Фейсбук. Според Малюска, през април тази година Украйна отново е изяснила списъка на съществуващите ограничения и го е намалила. „Украйна не спря защитата през април, а точно обратното – тя преразгледа и премахна клаузата, ограничаваща определен набор от права“, подчерта министърът.Частично премахване на прилаганите преди това ограничения

Комисарят на Върховната рада по правата на човека Дмитрий Лубинец също увери, че не става дума за нови ограничения, а за частичното премахване на прилаганите по-рано. „Тоест Украйна въведе ограничения преди това, но досега те не са прилагани! - обясни той в Telegram.

Преди ден в медиите се появи информация, че Украйна е подала молба до Съвета на Европа за частично спиране на някои клаузи от Европейската конвенция по правата и свободите на човека в страната поради военното положение. По-специално, беше посочено, че до края на войната Киев ще престане да се придържа към разпоредбите за неприкосновеността на жилищата, тайната на кореспонденцията, ненамесата в личния и семейния живот, свободата на движение, правото на свобода на мисълта и словото, и свободното изразяване на мнения.Източник: DW Снимка: Clara Molden/empics/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка