САЩ обявиха широкомащабни санкции срещу Русия и страните, които й помагат да произвежда оръжия

Pan.bg 02 май 2024 | 06:42 views (610) commentaries(0)
img
пан.бг
САЩ обявиха широкомащабни санкции срещу Русия и страните, които й помагат да произвежда оръжия
Олег Павлюк, Тетяна Олийник — сряда, 1 май 2024 г., 21:11 ч.

Снимка - getty images

На 1 май Министерството на финансите на САЩ обяви санкции срещу близо 200 физически и юридически лица, които допринасят за военно-промишления комплекс на Русия и му помагат да избегне вече наложените ограничения.

Източник: "Европейска истина" с позоваване на прессъобщение на ведомството

Подробности: Последният пакет от санкции на САЩ е насочен срещу военно-промишления комплекс на Русия и неговите програми за химически и биологични оръжия, както и лица и организации в трети страни, които помагат на Москва да купува компоненти за производството на оръжия или отбранителни продукти.

Между другото, Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на почти 60 души от Азербайджан, Белгия, Китай, Русия, Словакия, Турция и Обединените арабски емирства, които позволяват на Москва да купува така необходими технологии и оборудване от чужбина.

Повече от 100 организации в актуализирания санкционен списък работят или са работили в технологичния, отбранителния, производствения и транспортния сектор на руската икономика.

Друг набор от санкции на САЩ е насочен към големи руски вносители на памучна маса, нитроцелулоза и ключови компоненти, както и двама доставчици на тези стоки от Китай.

Освен това Министерството на финансите постави в черния списък три руски юридически лица и две физически лица, участващи в доставките на стоки за военни организации, участващи в разработването на химически и биологични оръжия.

Освен това под нови санкции на САЩ попаднаха две руски компании, участващи в изграждането на газова инфраструктура в Русия - "Нефтегазстрой" и "ВНЮПИгаздобыча".

В крайна сметка, в координация с Министерството на финансите на САЩ, Държавният департамент наложи санкции на повече от 80 организации и физически лица, ангажирани с избягване на санкции срещу Русия или свързани с руските програми за химически и биологични оръжия и отбранителна промишлена база.

Държавният департамент също предприе ограничителни мерки срещу руския енергиен, металургичен и минен сектор и въведе допълнителни санкции във връзка със смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Съединените щати обявиха последния мащабен пакет от санкции срещу Русия на 23 февруари. Тогава американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще въведат повече от 500 санкции срещу Руската федерация и нови експортни ограничения срещу близо 100 организации в навечерието на втората годишнина от пълномащабното нахлуване в Украйна и след смъртта на Навални.

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка