Заседание на Съвет „Външни работи – Развитие“ на ЕС

Pan.bg 08 май 2024 | 10:02 views (372) commentaries(0)
img Pan.bg

Постоянният представител на Република България към ЕС посланик Румен Александров представи нашата страна в редовното заседание на Съвет „Външни работи-Развитие“ на ЕС, което се състоя вчера в Брюксел. Планът за Украйна и хуманитарната ситуация в Газа бяха основните теми в дневния ред на министрите.

Съветът дискутира координираната подкрепа на ЕС за Украйна, усилията по възстановяване и модернизиране на икономиката на страната, участието на частния сектор в тези процеси. „От ключово значение е ЕС да продължи единната си подкрепа за Украйна и европейското бъдеще на страната. Планът за Украйна е един от ключовите инструменти за възстановяване и модернизация на страната, свързан и с необходимите реформи по пътя й към ЕС“, подчерта в своето изказване българският постоянен представител. Планът очертава визията на правителството на Украйна за средносрочен социално-икономически растеж, който ще подпомогне напредъка й по пътя към ЕС. Планът включва целеви реформи в ключови сектори, които насърчават растежа с цел привличане на приоритетни инвестиции.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Министрите обсъдиха с комисаря по хуманитарна помощ и управление на кризи Янез Ленарчич хуманитарната ситуация в Газа и предприетите действия от страна на ЕС в подкрепа на цивилното население. Изразена бе обща загриженост от тежката хуманитарна обстановка и бе подчертана необходимостта от осигуряване на хуманитарен достъп и достигане на помощта до най-уязвимите. Потвърден бе силният призив за освобождаване от Хамас на всички заложници.

В рамките на заседанието бяха обсъдени още подготовката на Срещата на върха за бъдещето, която ще се проведе през септември в Ню Йорк, отражението на прегледа на Многогодишната финансова рамка върху прилагането на Инструмента за съседство, развитие и международно сътрудничество. Белгийското председателство информира за събитията, които организира по един от приоритетите си, свързан с глобалното здраве.

Съветът прие Заключения относно доклада на Европейската сметна палата по Глобалния климатичен алианс, Заключения относно годишния доклад за 2023 г. по прилагането на инструментите за външна дейност на Европейския съюз през 2022 г. и Заключения относно защитата в хуманитарни ситуации.

www.mfa.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Заседание на Съвет „Външни работи – Развитие“ на ЕС

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка