Русия изгони британското военно аташе

Pan.bg 17 май 2024 | 10:06 views (508) commentaries(0)
img
pan.bg

Руското външно министерство съобщи за предприетата стъпка, след като Лондон изгони руския военен аташе във Великобритания. Британските власти го обвиниха в шпионаж.

Русия, в отговор на експулсирането от Великобритания на руския военен аташе в Лондон, обяви Адриан Кохил, аташето по отбраната в британското посолство в Москва, за персона нон грата. Наредено му е да напусне Руската федерация в рамките на една седмица, се казва в съобщение, публикувано на сайта на руското външно министерство в четвъртък, 16 май.

„На 16 май в руското външно министерство беше извикан представител на британското посолство в Москва, на когото беше изразен остър протест във връзка с неприятелското и необосновано решение, взето от властите на тази страна на 8 май по отношение на аташето по отбрана в руското посолство в Лондон. В посолството в Лондон подчертахме, че оценяваме тази стъпка като политически мотивирано действие с подчертан русофобски характер, нанасящо непоправими щети на двустранните отношения“, се подчертава в изявление на руското външно министерство.

Реакцията на Лондон

На 8 май Лондон обяви експулсирането на руския военен аташе от страната. Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли нарече руския дипломат „необявен офицер от военното разузнаване“, който е участвал в „злонамерени дейности“. Клевърли добави, че в отговор на мерките на Обединеното кралство очаква руското правителство да чуе "обвинения в русофобия, конспиративни теории и истерия", но британското правителство "няма да се заблуди".

Коментирайки решението на руското външно министерство да изгони британското аташе, Клевърли го нарече „стъпка на отчаяние“. Според министъра, британският дипломат „олицетворява в очите на Владимир Путин непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство за Украйна на фона на незаконното и варварско нахлуване в тази страна“.

Източник: DW Снимка: newdaynews.ru

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка