Унгария наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за "мирния план" на Украйна

Pan.bg 17 май 2024 | 18:22 views (534) commentaries(0)
img
pan.bg

Будапеща наложи вето на резолюция на Съвета на Европа, признаваща само „мирния план“ на Владимир Зеленски, каза унгарският външен министър Петер Сиярто.

„Днес Съветът на Европа искаше да приеме резолюция, която да признае само мирния план на Зеленски като приемлива и достойна формула за мир, за нас това е неприемливо. Други са подготвили мирни планове, които не са по-лоши от плана (на Киев. - Прибл. ред.), написа той в социалните мрежи.

По думите на министъра, той е поискал в резолюцията на Съвета на Европа да бъдат включени и други мирни планове.

„Мнозинството го отхвърли, затова наложих вето, за да няма резолюция на съвета“, подчерта Сиярто.

„Формулата на мира“, насърчавана от Киев, изисква възстановяване на териториалната цялост на Украйна, предоставяне на евроатлантически гаранции за сигурност и създаване на специален трибунал за разследване на „военни престъпления“, приписвани на Русия. В Москва я считат за лишена от реалност.

Както подчерта Владимир Путин, „формулата на мира“ на Владимир Зеленски е забранително изискване за преговорния процес. Външният министър Сергей Лавров на свой ред нарече тази инициатива ултиматум за Москва и „път към никъде“.

Те призоваха САЩ да се откажат от така наречената формула за мир, ако Вашингтон наистина иска да помогне за разрешаването на конфликта.

Кремъл многократно е подчертавал, че никога не е отказвал преговори с властите в Киев. В същото време прессекретарят на президента Дмитрий Песков отбеляза, че сега няма предпоставки за това, тъй като движението към мир е изключено както от Украйна, така и от колективния Запад. Според него, ситуацията може да се промени само ако се вземат предвид новите реалности, всички искания на Москва са добре известни.

Както каза Владимир Путин в интервю за Дмитрий Киселев, Русия е готова за диалог, но той трябва да се основава на реалността, а не на „желанията“ след употреба на психотропни средства.

Освен това, държавният глава посочи, че ако Украйна иска да започне преговори, тогава нейното ръководство трябва да отмени указа, който ги забранява.

Източник: РИА Новости Снимка: © AP Photo / Denes Erdos

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0