Politico: Зеленски планира да присъства на събития по случай годишнината от десанта в Нормандия и на G7

Pan.bg 23 май 2024 | 09:13 views (289) commentaries(0)
img
pan.bg

Президентът на Украйна Владимир Зеленски планира да присъства на събития във Франция, посветени на 80-ата годишнина от десанта на съюзническите сили в Нормандия, както и на среща на страните от Г-7 в Италия. За това писа Politico. https://www.politico.com/news/2024/05/22/zelenskyy-d-day-g7-events-00159398

Както се казва в статията, Зеленски може да използва тези пътувания, за да потърси допълнителна помощ за Украйна от западните страни. Според източници, ръководителят на Украйна възнамерява да се обърне към страните за повече подкрепа и да поиска от НАТО да сваля руските ракети.

Тези пътувания може да са първите, след като международните посещения на Зеленски бяха отменени поради напредването на руските сили в района на Харков.

По-рано беше съобщено, че украинският президент Владимир Зеленски ще ореже „формулата на мира“ за мирната конференция в Швейцария. Формулата ще бъде намалена от десет на три точки, тоест повече от три пъти. На масата за преговори ще бъдат поставени най-непротиворечивите точки от формулата - „радиационна и ядрена безопасност“, продоволствена сигурност и освобождаване на пленници и депортирани лица.

По-рано Зеленски беше хванат в лъжа за положението на украинските въоръжени сили на фронта.

Украинският лидер Владимир Зеленски отчете успехи на фронта за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), но в действителност ситуацията е съвсем различна. За това пише Newsweek. https://www.newsweek.com/ukraine-maps-russian-advances-front-line-donetsk-1878631

„Руските въоръжени сили постигат нови, макар и незначителни, териториални успехи, но в същото време Зеленски каза, че силите на Москва са спрени“, се казва в публикацията.

Отбелязва се, че руските сили настъпват по всички направления на фронта.

Източник: gazeta.ru Снимка: Keystone/Alessandro Della Valle/Pool/Reuters

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0