По време на Срещата на върха за мира САЩ обявиха отпускането на повече от $1,5 млрд. за енергийния сектор на Украйна

Pan.bg 15 юни 2024 | 13:34 views (259) commentaries(0)
img пан.бг

По време на Срещата на върха за мира САЩ обявиха отпускането на повече от $1,5 млрд. за енергийния сектор на Украйна
Събота, 15 юни 2024 г., 13:19 - Володимир Туник-ФризВицепрезидентът на САЩ Камала Харис по време на среща с Володимир Зеленски в рамките на срещата на върха за мира в Швейцария обяви отпускането на повече от 1,5 милиарда долара за енергийния сектор и хуманитарни нужди на Украйна.

Това съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

Парите ще бъдат отпуснати чрез Американската агенция за международно развитие (USAID) и Държавния департамент в подкрепа на народа на Украйна.

Както се съобщава, от страна на USAID, това включва 500 милиона долара ново финансиране за енергийна помощ и пренасочване на 324 милиона долара в предварително обявени средства за спешни енергийни нужди в Украйна. Тези средства ще бъдат използвани за ремонт на повредената от войната енергийна инфраструктура, разширяване на производството на електроенергия, насърчаване на инвестициите в частния сектор и защита на енергийната инфраструктура.

„Подкрепата включва хранителна помощ, медицински услуги, подслон и вода, канализация и хигиенни услуги за милиони уязвими украинци в страната и в региона. Подкрепата включва също подкрепа за цялостни мерки за защита, включително управление на случаи и психосоциална подкрепа, както и помощ в селското стопанство и поминъка, за да могат семействата да си възвърнат доходите и да посрещнат основните си нужди“, се казва в изявление на Белия дом.

Освен това вицепрезидентът Харис обяви, че в сътрудничество с Конгреса Държавният департамент планира да предостави допълнителни 300 милиона долара подкрепа за гражданската сигурност на Украйна, за да предостави жизненоважно оборудване на украинската гранична охрана и служители на правоприлагащите органи

Тези средства са част от по-голям пакет чуждестранна помощ, иницииран от президента на САЩ Джо Байдън.източник

Икономическа истина

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка