/ВИДЕО/: Москва предупреди за широк арсенал от руски контрамерки за конфискация на активи

Pan.bg 19 юни 2024 | 20:00 views (390) commentaries(0)
img
pan.bg

Арсеналът от контрамерки на Москва срещу конфискацията на руски активи е широк; отговорът може да засегне западната собственост и средства, които са под руска юрисдикция. Това заяви на 19 юни официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„Нашата страна разполага със значителни количества западни средства и собственост, които са под руска юрисдикция. Всичко това може да бъде обект на руска политика за отговор и ответни действия“, каза дипломатът по време на брифинга.

Захарова подчерта, че руският арсенал от политически и икономически контрамерки е широк, но характерът на ответните действия няма да бъде разкрит.

Освен това, според нея, Руската федерация е получила директни сигнали от редица страни-членки на Г-7, които заявяват, че не те ще предприемат тези мерки срещу Русия, а други държави от Г-7. Тя не изброи въпросните, но подчерта, че се страхуват от отговора.

На 14 юни страните от Г-7 в заключителното изявление на срещата си в италианската Пулия обявиха, че ще предоставят на Украйна заеми на стойност около 50 милиарда долара до края на 2024 г., които ще бъдат изплатени от приходи от руски активи. Документът посочва, че в този случай суверенните руски активи ще останат замразени.

Руският президент Владимир Путин посочи в същия ден, че обездвижването на руски активи от Запада е кражба, която няма да остане ненаказана. Държавният глава отбеляза, че с подобни действия западните страни са една крачка по-близо до разрушаването на създадената от тях в продължение на десетилетия система, която им осигурява просперитет.

Според последните данни, от февруари 2022 г. страните от Г-7, Европейският съюз (ЕС) и Австралия са замразили активи на Централната банка на стойност 260 милиарда евро. Още през февруари ръководителят на международната платформа Euroclear в Белгия, Лив Мостри, отбеляза, че прехвърлянето на приходи от руски активи като помощ за Украйна е много близо до непряка конфискация, което може да има точно същото въздействие върху пазарите като пряко изземване.

Западните страни засилиха санкционния натиск срещу Русия във връзка със специалната операция за защита на Донбас. Решението за стартирането му беше обявено на 24 февруари 2022 г. след влошаване на ситуацията в региона. Скоро ЕС одобри решение за замразяване на активите на Централната банка на Руската федерация.Източник: iz.ru Снимка: ТАСС/Михаил Терещенко

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка