Европейският съюз въвежда мита върху вноса на яйца и овесени ядки от Украйна

Pan.bg 20 юни 2024 | 11:38 views (286) commentaries(0)
img
pan.bg

Брюксел възнамерява до две седмици да въведе мита за внос на яйца от Украйна. Подобна мярка за украинския овес вече е в сила.

Европейската комисия (ЕК) обяви за въвеждането на мита за внос на яйца от Украйна. Новите тарифи ще влязат в сила в рамките на следващите две седмици, каза представител на ЕК в сряда, 19 юни, цитиран от Reuters. По думите му, по-рано е била договорена годишна квота за внос.

Ден преди това беше взето подобно решение за вноса на украински овес. В съобщението на Европейската комисия се посочва , че от 19 юни до 5 юни 2025 г. вносът на украински овес в ЕС ще се извършва в рамките на тарифната квота на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия (DCFTA).

ЕС наложи ограничения върху вноса на някои селскостопански продукти от Украйна след вълна от протести на фермери в различни европейски страни, които бяха причинени от недоволството от търговските преференции на Брюксел за украински стоки, въведени след руската пълномащабна инвазия .

В средата на май Съветът на ЕС удължи безмитния търговски режим с Украйна с още една година, но с известни резерви. Една от тях се отнасяше до защитата на пазара на ЕС от конкуренцията на „чувствителните“ селскостопански продукти от Украйна, които в Брюксел включваха птиче месо, яйца, захар, овесени ядки, зърнени култури, царевица и мед. Ако обемът на вноса на тези стоки надвиши средните показатели за втората половина на 2021 г., както и за 2022 и 2023 г., митата върху тях могат да бъдат въведени отново. Тази „автоматична спирачка“ беше предложена преди това от Европейската комисия и подкрепена от Европейския парламент.

Източник: DW Снимка: Ruslan Rizvanov/CHROMORANGE/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка