Нов военен транспортен самолет MTA от Русия през 2016-17 г.

Pan.bg 03 фев 2013 | 07:57 views (2992) commentaries(0)
img Гласът на Русия

bulgarian.ruvr.ru

Руски и индийски конструктори започнаха създаването в Москва на пътна карта за нов многофункционален транспортен самолет МТА (Multirole Transport Aircraft).

Съответният контракт е подписан на 12 октомври 2012 година от Обединената авиостроителна корпорация „Транспортни самолети”, индийската корпорация HAL и руско-индийското смесено предприятие Multirole Transport Aircraft Ltd. В създаването на скицата на проекта МТА ще участват 150 инженери-конструктори. Предстои работа върху различни системи, аеродинамиката, хидравликата на машината и т.н.

Това ще е един абсолютно нов самолет. Той ще превозва до 20 тона полезни товари, ще има скорост 800 километра в час и ще преодолява разстояние до 2700 километра. Ще може да се експлоатира във всички световни региони, в различни климатични условия. МТА ще има късо излитане и кацане и ще се използва за прехвърляне на товари и техника. Общо се планира производството на миниум 200 машини: 100 за Военно-въздушните сили на Русия, 45 за Военно-въздушните сили на Индия, и няколко десетки самолета за продажба в трети страни.

Индия се стреми да развива собствени авиационни технологии, да укрепва самолетостроенето си. Американските и европейски производители предлагат готови самолети, а Русия е готова да разкрива свои технологии, да създава съвместни производства.

Добър пример за подобно сътрудничество е съвместното руско-индийско предприятие „БраМос”, което произвежда крилати ракети. Скоростта на техния полет е три пъти по-висока от тази на която и да е друга ракета в света. Освен това, днес Русия и Индия създават изтребител пето поколение ПАК ФА Т-50. В Индия е създадено съвместно предприятия за лицензионно сглобяване на изтребители Су-30МКИ. И новият проект за МТА достойно попълни този списък на проекти за сътрудничество.

Проектът се финансира от Русия и Индия наравно. Щаб-квартирата на новото предприятие ще се намира в Индия, а в Москва ще има негов клон. Работите съгласно контракта ще приключат след 10 месеца.

Първият полет на МТА е планиран за 2016-17 година, а серийното му производство – за 2019. В перспектива Русия и Индия ще го представят и на международния пазар. Новият транспортен самолет може да стане алтернатива на американския С-130 „Херкулес” и руските Ан-12 и Ан-26.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка