Криза на шпионажа: недостиг на агентура на фона на инфлацията

Pan.bg 20 май 2013 | 09:13 views (2147) commentaries(0)
img http://bulgarian.ruvr.ru/

В историята със залавянето в Москва на сътрудника на ЦРУ Райън Фогъл най-много интригува не архаичната шпионска екипировка на американеца, а сумата на контракта за предателството. Фогъл обещавал на човека, когото вербувал, $100.000 в качеството на аванс за готовност да сътрудничи плюс ежегоден хонорар от $1 милион.
Ролята на потенциална „къртица” изпълни действащ боен офицер на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия, имащ голям опит за участие в контратерористичната операция в Северен Кавказ.

Старинният шпионски комплект на Фогъл (хартиена карта, перука и компас) и зашеметяващата сума на възнаграждението предизвикаха нееднозначна реакция на медиите. Редица от тях нарекоха този шпионски скандал „комедия”.

Във връзка с това политологът Владимир Слатинов напомни една неотдавнашна история: преди няколко години телевизията „Русия” транслира репортаж за „шпионските камъни”, пълни с електроника. Тогава много хора също иронизираха, но по-късно бяха представени очевидни доказателства, че „шпионски камъни” наистина са били използвани от разузнаването на Великобритания за получаване и предаване на информация.

В истоирята с Райън Фогъл шегите свършиха, когато ФСС разкри информация отпреди 4 месеца. В началото на годината руското контраразузнаване изобличи сътрудника на ЦРУ Бенджамен Дилън, работил като трети секретар на американското посолство. Той също се беше опитвал да завербува офицер на ФСС. И тогава, и сега резидентурата на ЦРУ в Москва действа по един шаблон.

Относно парите, предложени от Райън Фогъл на руския офицер, цифрите наистина са големи, каза Владимир Слатинов в интервю за "Гласът на Русия":

- От една страна това може да се обясни с факта, че услугите на агентурата поскъпват, а валутата се обезценява. От друга – американските специални служби не се стискат за получаване на много важна за тях информация.

В разузнаването на водещите държави твърди такси за услуги на вербувани агенти никога е нямало. Вероятно няма и сега, каза в интервю за "Гласът на Русия" бившият сътрудник на КГБ на СССР Михаил Любимов. В полза на съветското разузнаване редица чуждестранни агенти бяха работили от идейни убеждения. А платените агенти на КГБ са получавали хонорари в зависимост от конкретните ситуации.

Най-високоплатеният агент на руското разузнаване се смята бившият високопоставен сътрудник на ЦРУ Олдрич Еймс, изобличен в САЩ през 1994 година. В течение на 9 години работа в полза на Русия на банковите му сметки се натрупаха $1,5 милиона, както
предават американски медии.

Но за едва ли не най-скъпия шпионин се смяташе гражданинът на Ливан Али Тауфик Яри. Арестуваният от ливанската специална служба за работа в полза на МОССАД, този шпионин уж бил получил от Израел общо $600.000.
Може би в Русия резервът от предатели да се свършва и сега те струват два пъти по-скъпо…
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка