Ту-134: Отиващата си легенда на съветската авиация

Pan.bg 31 юли 2013 | 10:13 views (2364) commentaries(0)
img infobalkani

Преди петдесет години (1963), се провежда първият полет на Ту-134. Този реактивен лайнер е един от най-успешните проекти в областта на пътническите самолети. Той влезе в историята на гражданската авиация, като е най-масовия магистрален съветски самолет. Ту-134 беше изнасян за Чехословакия, Източна Германия, България, Унгария, Югославия, Виетнам.

Този самолет за къси разстояния е проектиран в началото на 60-те години на миналия век от конструкторско бюро под ръководството на знаменития конструктор Андрей Туполев. Ту-134 е първият руски пътнически самолет, който официално получава международна сертификация. Проектът се оказва много успешен и новаторски за времето си, отбелязва генералният директор на компанията „Алианс за авиационни технологии Авинтел” Виктор Прядка:

- Самолетът имаше два двигателя, затова, в сравнение с другите самолети, например с 4 двигателя, той има своите предимства. Шумът в сравнение с предишния лайнер Ту-104 е бил намален заради разполагането на двигателя в задната част. Наличието на два двигателя позволи да бъде намалена стойността на експлоатация на машината. Ту-134 попада именно в този сектор, където е бил много търсен. Отначало полетите са били на разстояние около две хиляди мили, след това то е било увеличено в зависимост от модификацията на резервоарите за гориво. В момента самолетът се използва основно в преоборудвания вариант бизнес-джет.

Според Виктор Прядка, диаметърът на фюзелажа на лайнера е почти три метра. Това осигурява комфортно разположение на пътническите седалки в салона. През дългите години на експлоатация Ту-134 по коефициент на надеждност се оказва на практика безотказен. Все пак, постепенно броят на оставащите в експлоатация машини намалява, което е свързано със завършването на ресурса и намаляването на броя на резервните части. Ту-134 се смята за един от „най-шумните” в света. Ето защо, след като Международната организация за гражданска авиация (ICAO) през 2002 година ожесточи шумовите стандарти за самолетите използването на Ту-134 в Европейския съюз бе забранено. Днес той се използва основно във вътрешни линии в Русия и страните от ОНД. При това от януари 2012 година до полети на руска територия се допускат само самолети, допълнително оборудвани със система за предупреждаване за сблъсък със земята.

Ту-134 е един от най-масовите пътнически самолети, произвеждани в СССР. Общо са били построени 852 пътнически самолета. На базата му са били създавани летящи лаборатории за отработване
на нови образци на авиационната и космическата техника. Повече от сто такива машини в момента продължават да се използват в Русия, и в чужбина.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка