70 години от създаването на 95-и свързочен полк

Pan.bg 25 ное 2013 | 09:59 views (3487) commentaries(0)
img 17.11.2013 | Цончо Драгански
В.Българска армия


Със заповед от 30 ноември 1943 г на министъра на войната на Царство България е създаден 95-и свързочен полк. Той е сформиран малко по-късно, на 15 декември, на базата на две дружини от 2-ри армейски инженерен полк и влиза в състава на Втора армия. През 1944 г., след попълване, полкът е изпратен на фронта и осигурява свръзката на щаба на Втора армия с подчинените части в направлението Пловдив, София, Пирот, Ниш, Митровица, Нови пазар, Косово поле, с което спомага за разгрома на немската SS-дивизия “Принц Ойген”. С министерска заповед от 15 септември 1945 г. с ордени за храброст от полка са наградени 48 офицери, двама кандидат-офицери, двама уредници и един чиновник.
image
През годините формированието претърпява редица щатно-организационни промени. Подобрена е учебно-материалната база, в него навлиза нова техника, която свързочниците усвояват. Провеждат се безброй тренировки, а класните специалисти постепенно увеличават броя си.
През 1988 г. във формированието пристигат първите апаратни за автоматично засекретяване на телефонните и телеграфните разговори с гарантирана устойчивост, а също и радиостанции, снабдени с приставка за автоматично водене на радиолиниите. През 1999 г. на въоръжение са приети и първите преносими радиостанции, които се използват от армиите на страните членки на НАТО. Полкът е неизменен участник през годините в редица големи учения на Българската армия, а негови представители са защитавали престижа му в международни учения и мисии зад граница.
Историята на 95-и свързочен полк в Пловдив приключи на 1 юни 2008 г. На последния командир на полка полковник Цветан Рашков се паднаха задълженията да сдаде знамето в Националния исторически музей и да напише последната страница на формированието.
-----------------------

На 28 ноември т.г. от 18 ч. във Военния клуб в Пловдив ще се състои тържествено събрание - концерт по повод 70-годишнината от създаването на 95-и свързочен полк. След събранието ще се състои другарска среща.
За контакти: о.з. полковник Сотир Докторов - тел. 0890 215 781

На снимките:
Горе: Последният командир на полка полковник Цветан Рашков.
Долу: Спомен от близкото минало. Свързочници от полка на занятие на полето. Фото автора
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка