Разкаял ли се е Калашников за създадения от него автомат?

Pan.bg 19 яну 2014 | 13:27 views (3786) commentaries(10)
img Малко преди смъртта си конструкторът писал на патриарх Кирил, но църквата не смята, че това е било покаяние
Превод Елена Белчева
Медиапул


Половин година преди смъртта си известният руски конструктор Михаил Калашников изпратил покайно писмо до Московския и всерусийски патриарх Кирил. От Московската патриаршия разказаха пред БиБиСи, че още тогава са отговорили на писмото на оръжейния конструктор.
Сканираният документ бе публикуван във в. "Известия“. По думите на журналисти, писмото е предадено в редакцията от близък до конструктора, но отказват да назоват името му.
Писмото не е написано на ръка, а е напечатано на компютър и Михаил Калашников само го е подписал.
Журналистът от "Известия“ Денис Телманов, който е работил с писмото, разказва, че е възможно конструкторът да не е написал сам писмото, а думите му да са записани от свещеници, които са посещавали дома му.
В текста на посланието Калашников нарича себе си православен християнин, автомата АК-47 - оръжие - чудо, а американците от времето на Студената война - приятели на съветския народ.
Докато бе жив, Калашников няколко пъти публично изказва съжаление, че се е прочул като създател на оръжие.
В края на писмото има дата - 7 април, Благовещение. Годината не е посочена. На първата страница е написана на ръка датата - 09.06 (или 05).2012, а също така и нечетливо написани цифри и букви.
image
"Душевна мъка“

"Душевната ми мъка е непоносима, един и същи неразрешим въпрос: ако моят автомат е отнемал човешки живот, това означава ли, че и аз, Михаил Калашников, на 93 години, син на селянка, православен християнин, съм виновен за смъртта на тези хора, пък били те и врагове?", се казва в писмото.
"Излиза, че това е някакъв вечен двигател, какъвто толкова исках да изобретя на младини. Светлина и мрак, добро и зло - две противоположности на едно цяло, неспособно да съществува едно без друго? И неслучайно всевишният е устроил всичко така? И човечеството вечно да съществува в такова съотношение“, пише конструкторът.
Калашников пише още как е станал вярващ с помощта на приятели, че е бил против построяването на музей на негово име в град Ижевск и е подкрепил идеята за възстановяване на Свято-Михайловския храм, който бил взривен през 1930 година.
В последната част от писмото Калашников се обръща към патриарха с пожелание за
здраве и отбелязва, че са настъпили трудни времена за предстоятеля на църквата "във време на неправедни нападки към Православната църква, които подкопават вярата у хората и покваряват тяхната нравственост“.

Не разкаяние, а въпрос

Всеволод Чаплин, председател на синодалния отдел за връзките на църквата с обществеността, каза в интервю за БиБиСи, че не възприема това писмо като разкаяние.
Той поясни, че църквата отдавна е формирала отношението си към оръжието.
"Православието е против агресията към който и да е народ, но безспорно и безусловно одобрява прилагането на сила и използването на оръжие в случаите, когато нападат собствения ти народ. И особено, когато нещо застрашава изповядваната от твоя народ истинна вяра“, каза той.
"Църквата благославя оръжие, църквата освещава оръжие, което се използва за благи цели. А именно за защита на вярата,отечеството и живота“, каза още той.
Свещеникът не пояснява означава ли това, че от гледна точка на църквата Калашников не е виновен, че е изобретил оръдие за убийство. Той отбелязва, че Калашников не е бил чужд на църковния живот, общувал е със свещеници и е подпомагал възстановяването на храмове.

Прочутия конструктор

Михаил Калашников почина на 94-годишна възраст на 23 декември в Ижевск.
Повече от месец е бил в реанимация с диагноза ‘стомашен кръвоизлив’, а по-рано през 2013 г. е преминал лечение в Москва.
Най-известният от автоматите на Калашников - АК-47 - е приет на въоръжение в СССР през 1949 година.
На базата на приблизително преброяване става ясно, че в света има около 100 млн единици автомати и картечници от семейството на АК или техни копия, при това много страни са произвеждали и произвеждат това оръжие без лиценз.
Автоматите на Калашников се използват в силовите ведомства на повече от 100 страни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  kostov 19 яну 2014, 13:44
   
  0
   
  0

  Руското разкаяние е дълбок културен феномен.Напълно възможно е да се е разкаял истински.

 2. #2
  Xasan 19 яну 2014, 17:08
   
  0
   
  0

  Едва ли?
  Михаил Тимофеевич Калашников си е просто пропаганден клоун и никога не е изобретявал АК-47

  Защо ли ?

  Техниката на проектирането/чертожната дъска/ и изчисленията с логаритмична линийка, са му напълно непознати.
  Нямал е дори средно образование и никога не е посещавал каквото и да било специализирано техническо училище, да не говорим за университет.,

  Имал е седмокласно образование!!!!

  Kогато е пристигнал на работа в конструкторското бюро на „Ижмаш” през месец декември 1948 година е бил само на 27 г.

  А 2 години по -рано екипът на Хуго Шмайзер /с техническият персонал,заедно прилежно опакованите оръжейните производствените линии-10 785 страници чертежи и техническа документация/ други известни немски конструктори – Карл Барнитцке, Оскар Шинк, Оскар Бетцолд, Отто Дич, Ханс-Йоахим Дич и Вернер Грюнер(Werner Грунер) ведущ немски оръжеен специалист в щампите и заварките, съавтор на известната картечница МГ-42. Същият променя технологията за изработване на ствола на АК, като заменя фрезовата технология от парче метал с щампова.

  P.S

  И тука,проработва пропагандата машина на комунистите с изграждането на мита за Калашников.

  ``АК`` е “автоматический карабин `` а не ``Автомат Калашников``.

  Но както знаеме,СССР придобива статут на победител във войната и справо да копират немски трофейни технологии от ракетостроенето и самолетостроенето до стрелковото оръжие и лекарствата.

 3. #3
  ivo 19 яну 2014, 17:36
   
  0
   
  0

  до xasan ти виждал ли си въпросният немски автомат разглобявал ли си го това че външно прилича на АК не значи, че и от вътре има нещо общо. казваш Калашников няма образование е точно за това АК е толкова прост и се замисли ако наистина беше копиран как щеше да реагира западната пропагандна машина още повече най-мощната на планетата пропагандна машина.

 4. #4
  ARSENAL_1337 19 яну 2014, 19:43
   
  0
   
  0

  Xasan Ако си чел малко повече за създаването на Ак ще разбереш, че всичките чертежи ... не ги е правил той ... а бъдещата му жена която е работила по това време като инженер >>>

 5. #5
  Краснов 19 яну 2014, 19:43
   
  0
   
  0

  Щом някой българин говори на този сайт за някаква Студена война,значи е в екипа на изманиците.

 6. #6
  Preslav 19 яну 2014, 20:32
   
  0
   
  0

  Аз говоря за СТУДЕНА ВОЙНА, АЗ!
  При още една твоя забележка, изхвърчаш. И не ми се обяснявай.

  И ето тук да прочетеш малко, че иначе само комунистически духове в главата ти.
  Кога за пръв път въвеждат термина Cold War - Студена война, а не както ти казваш, че никога не си го чувал...

  The first use of the term to describe the post–World War II geopolitical tensions between the USSR and its satellites and the United States and its western European allies is attributed to Bernard Baruch, an American financier and presidential advisor.[3] In South Carolina, on April 16, 1947, he delivered a speech (by journalist Herbert Bayard Swope)[4] saying, "Let us not be deceived: we are today in the midst of a cold war."[5] Newspaper reporter-columnist Walter Lippmann gave the term wide currency, with the book The Cold War; when asked in 1947 about the source of the term, he referred it to a French term from the 1930s, la guerre froide.[6]

 7. #7
  НУРС 19 яну 2014, 20:34
   
  0
   
  0

  Xasan, ти си клоун, явно си виждал двата автомата единствено на картинка, и затова пишеш глупости.
  Но тая тема е дъвкана много, и все пак замисли се върху това което ти е написал ivo, защото М. Т. Калашников го уважават като конструктор в целия свят.
  Също така се замисли и къде се намира сега творението на Х. Шмайзер, ще ти отговоря в музея, докато някои образци германско оръжие били на въоръжение през ВСВ, с малки доработки и под други имена се срещат и днес на въоръжение в някои армии(Walther P38,МG-42). А АК е на въоръжение в над 100 армии по света.
  Така, че дребните душички дето могат само да плуят(с времето съм се убедил, че хората които нямат личностни качества, винаги заемат позицията на плувача, и гледат да покажат грешките на някой, да наклепят, и оклеветят другите, и обяснението за това е просто-те нямат с какво да блеснат за да се докажат, и затова гледат да очернят другите)проявете малко уважение към личността на Михаил Тимофеевич, и престанете да пишете глупости.
  Вечна му памет на Михаил Тимофеевич Калашников, впечатлиха ме думите от прозрението му "Излиза, че това е някакъв вечен двигател, какъвто толкова исках да изобретя на младини. Светлина и мрак, добро и зло - две противоположности на едно цяло, неспособно да съществува едно без друго? И неслучайно всевишният е устроил всичко така? И човечеството вечно да съществува в такова съотношение“.

 8. #8
  Xasan 19 яну 2014, 23:47
   
  0
   
  0

  ``Xasan, ти си клоун, явно си виждал двата автомата единствено на картинка, и затова пишеш глупости. ``

  Другари,благодаря ви за комплимента.
  А относно глупостите ,моля проумейте фактите,сложете си очилата и вижте клипчето  Там ще видите и други системи автомати ,на къде по известни оръжейни конструктори.

  Където АК-46/7.62x41, май се приличат с STG.44/``был признан комиссией непригодным для дальнейшей отработки``.

  И това е било през декември 1946г.
  А следващата година /1947-август/,Михтим показва съвършенно нов образец изработен в ``Ижевск, а не на Ковров``,където последно е работил.

  P.S

  Не сте малки деца,имате за домашно- четете

  http://andrew-vk.narod.ru/public/AK_47/AK_47.htm

 9. #9
  НУРС 20 яну 2014, 01:45
   
  0
   
  0

  Хасанчо, първо не съм ти никакъв другар, второ престани да тролиш и да пишеш глупости, и двата ти линка не показват нищо сериозно като факти, който да подкрепят тезата ти, а само пошли догадки и предположения. Бях написал в предишния си коментар, че темата е дъвкана много, а и не виждам смисъл да отварям очите на слепец, но все пак в твой стил пускам едно линкче.

 10. #10
  Xasan 08 фев 2014, 01:55
   
  0
   
  0

  ``първо не съм ти никакъв другар``

  Изобщо не се бъркам в работата на майка ви и баща ви ,когато са произвели/направили/един НУРС ,
  ,който не може да различи едни числа AK-46 и AK47

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker