Днес празнуват българските артилеристи! Честито!

Pan.bg 11 мар 2014 | 13:07 views (3185) commentaries(1)
img ПАН.БГ честити празника на всички свързани с българската артилерия! Честит празник, бъдете живи и здрави!

Датата 11 март е свързана с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война 1912-1913 г. Празникът е определен със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. За първи път се чества през 1993г. по повод 80год. от щурма и превземането на крепостта.

Шумен чества празника на артилеристите

Днес с военен ритуал в Шумен ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите артилеристи на Пети полк.
Otbrana.com

С научна конференция на тема „Предизвикателства пред въоръжените сили в контекста на националната отбранителна стратегия" започна вчера тържественото честване в Шумен на празника на артилериста. С това командването на шуменския факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационно-информационни системи" сложи началото на тържествата, посветени на 11 май – професионален празник на артилеристите.
На откриването на конференцията присъстваха кметът на Шумен Красимир Костов, областният управител Венцислав Венков, представители на Министерството на отбраната, бивши началници на Военното училище проф. полк. Андрей Андреев и доц. полк. Радослав Узунов, който е и председател на Областния съвет на СОСЗР, гости от военни формирования от страната, съобщават от Общината.
Приветствие към участниците в конференцията поднесе Красимир Костов. „Шумен винаги е бил притегателен център за младите хора, решили да се отдадат на военната професия. Завършилите, професионално се вписаха в българската армия в различни гарнизони, а част от тях завоюваха правото да носят генералски пагони", каза в приветствието си Костов. Той изрази увереност, че службата е направила възпитаниците на факултета честни и безкомпромисни защитници на България. „Пазете добродетелите и обичайте Родината, както я обичаше вашият патрон Васил Левски. Бъдете достойни защитници на Майка България!", завърши приветствието си Красимир Костов и пожела здраве и висок професионализъм на всички.
Участниците в конференцията бяха приветствани и от областния управител Венцислав Венков, както и от полковник доцент д-р Нелко Ненов – декан на Факултета „Артилерия ПВО и КИС".
Пленарен доклад „Национална отбранителна стратегия" изнесе подполковник Иво Иванов гл. експерт в дирекция „Стратегическо планиране" в МО.
image
Българската артилерия при Одрин

Военният факултет в Шумен прави научна конференция

Артилерийска научна конференция на тема „Предизвикателства пред въоръжените сили в контекста на националната отбранителна стратегия” се провежда днес и утре в Шумен. Тя е организирана от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“ с декан полк. инж. доц. д-р Нелко Ненов. В организационния комитет на проявата влизат още полк. инж. доц. д-р Красимир Калев, полк. инж. доц. д-р Сашо Евлогиев, подп. инж. доц. д-р Атанас Атанасов и подп. инж. доц. д-р Росен Богданов. Научен секретар на конференцията е подп. инж. д-р Христо Десев.

Форумът е традиционен. Той се организира по повод празника на българските артилеристи – 11 март. Във връзка с това утре ще има поднасяне на венци и цветя пред паметника-чешма на загиналите артилеристи до бившия Пети полк в Шумен.

„Новата парадигма на сигурността в киберпространството“ е темата на следващата научна конференция във военния факултет в Шумен, която е предвидена за 5 и 6 юни т.г. Сред организаторите са още Държавната комисия по сигурността на информацията, дирекция „Сигурност на информацията“ – МО, Институтът по отбрана – МО, Държавната агенция „Национална сигурност“, Комисията за защита на личните данни и Националната агенция за сигурност „Телепол“.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  сержант 11 мар 2014, 15:41
   
  0
   
  0

  Защо пишете само за честването в Шумен.
  Също и в Асеновград, където остана единствено артилерийско военно формирование, днес тържествено се отбеляза тази бележита дата. Присъстваха доста гости, сред които - началника на отбраната - генерал Симеонов, командира на Сухопътните войски - генерал-майор Ненов, кмета на общината - д-р Караиванов и .....
  Във формированието беше открит параклис от пловдивския митрополит Николай и осветени иконите в него.
  Благодарности на всички, които направиха възможно това дело.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка