Йенс Столтенберг: ЕС не може да защитава сам Европа без НАТО

Pan.bg 18 фев 2020 | 10:12 views (118) commentaries(1)
img Източник:''Svodka.start.bg'';https://trud.bg/

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е категоричен, че Европейският съюз не може да защитава Европа сам, без помощта на НАТО, предава сръбската редакция на телевизионния канал N1.
Той заяви това по повод предложението на френския президент Еманюел Макрон Полша да участва във френския анти-ядрен щит и засилената европейска отбрана.
„Усилията на ЕС да засили отбраната си винаги са били добре дошли. Чудесно е да се предприемат, защото те също укрепва НАТО. Но те не могат да бъдат алтернатива на НАТО, да се конкурират с него или да дублират дейностите на НАТО. Франция има ядрени оръжия, но основната гаранция за сигурността на европейските съюзници са средствата за сплашване, прилагани от НАТО и общите възможностите на САЩ и Европа“, обясни първият човек в НАТО в интервю за полската частна телевизия Polsat.
Столтенберг подчерта, че 80 процента от всички военни разходи се плащат от държави-членки на НАТО, които не са в Европа. „Това означава, че ЕС не е в състояние да защити Европа и че НАТО е гаранция за сигурността на европейските съюзници“, подчерта той.
Генералният секретар заяви, че западните военни съюзници няма да тръгнат по пътя на Русия за разполагане на нови ядрени ракети със среден обсег в Европа и че отговорът на новото разполагане на руски ракети е, че НАТО усилва въздушната и противоядрената отбрана, конвенционалните сили и оперативната готовност чрез множество съвместни военни учения, както и чрез стартиране на различни инициативи за разоръжаване.
„Не искаме нова Студена война, не искаме надпревара във въоръжаването. Затова се опитваме да свържем нашето послание с посланието за воля за диалог, особено за контрола върху оръжията, защото нова надпревара във въоръженията е опасна, скъпа и ще продължим да полагаме усилия да не я допуснем“, заяви Столтенберг.
По неговите думи, силата и диалогът не трябва да бъдат взаимно изключващи се и дейностите на НАТО спрямо Русия се развиват по два коловоза.
„Излизаме от позицията на силата, демонстрирайки решителност, оставаме предсказуеми, макар и остри, но от друга страна, ние се стремим да изградим диалог с Москва и искаме по-добри връзки с нея“, обясни генералният секретар на НАТО.
Отговорът, както казва Столтенберг, на все по-агресивното поведение на Русия, е да се увеличи броя на военните учения на територията на НАТО.
„Маневрите Defender Europe 2020 са демонстрация
на силата на нашите трансатлантически връзки. . Те потвърждават ангажимента на американците да гарантират сигурността на Европа“, завърши генералният секретар.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 18 фев 2020, 10:30
   
  1
   
  0

  "Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е категоричен, че Европейският съюз не може да защитава Европа сам, без помощта на НАТО..."
  Ако бях на негово място, щях да казвам същото за да остана на тази "важна" и добре платена работа, чак до пенсия! Този лично няма никаква изгода да се развали натото и да остане безработен...

  Истината е, че Европа след ВСВ умишлено беше държана слаба военно, за да не пречи на САЩ. Германия беше победена и разделена, Британия никога не е била и Европа, а Франция се опитваше през годините да демонстрира независимост, но сащиянците я притиснаха и нея...
  И така, днес имаме една военно и геополитически слаба Европа. Направена умишлено да е "верен съюзник" на САЩ! Когато някой е слаб, но го заплашваш постоянно с външни "опасности", то той иска или не, ще трябва да ти е "съюзник"!

  НО, Европа има силата да стане пак голям геополитически играч, АКО

  1. Се отърве от окупацията на САЩ
  И
  2. Изправи грешките с миграцията...

  За тази цел трябва т.н. "десни партии" да победят в цяла Европа и да извършат тези две важни стъпки!
  Русия даже ще им помага, понеже това е движение в тяхна посока - многополюсен свят! А САЩ ще се опитат по всякакъв начин да запазят Европа, като техен "верен съюзник" (ВАСАЛ)!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker